eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Védekezés: Wales mindenkire rátesz egy lapáttal

Két hetes, példátlanul szigorú karantént vezet be saját hatáskörben - Nagy-Britannia részeként - Wales. A helyi kormányzat „tűzmegszakítónak” nevezett intézkedése válasz a rohamosan növekvő koronavírusos esetszámra.

Mark Drakeford, a walesi kormányzatot vezető első miniszter jelentette be, hogy október 23-tól egészen november 9-ig drasztikusan korlátozzák az országrészben az emberek mozgását.

Utasításba adták, hogy mindenkinek otthonról kell dolgoznia, kivéve ha úgynevezett „kritikus dolgozó”, aki csak a munkahelyén tudja ellátni feladatait.

Bezáratják az összes, nem alapvető fontosságú üzletet, valamint a szabadidő-központokat, konditermeket, pubokat, éttermeket, könyvtárakat és még az újrahasznosítható szemétlerakóhelyeket is.

Megtiltják továbbá

a különböző háztartásokban élőknek nemcsak a zárttéri, de a szabadban való találkozókat is.

Az általános iskolák újra kinyitnak a közelgő őszi szünet után, de a középiskolák zárva maradnak. A walesi kormányzatvezető szerint azért van szükség a szigorra, hogy „lélegzetvételnyi időt adjanak” az egészségügyi szolgálatnak, és több ezer halálesetet előzzenek meg.

Az intézkedés nyomán Nagy-Britannián belül a legnépesebb országrész, Anglia marad az egyetlen, ahol még nem vezettek be az egész országrészre érvényes, úgynevezett „áramkör-megszakító” karantént.

Mindez annak ellenére történt, hogy a brit kormány tudományos tanácsadó testülete, orvosok, tanárok és az ellenzéki Munkáspárt is ezt javasolja.

Hétfőn a laborvizsgálatok alapján megerősített fertőzések száma már 18 800 körül állt, és 80 halálesetet is jelentettek. Közel ezerrel nőtt a kórházba került személyek száma.

Boris Johnson miniszterelnök szóvivője azzal vette védelmébe kormánypolitikát, hogy „folyamatosan kiértékeljük az intézkedéseket. A kormányfő világossá tette, hogy

nem akar újabb országos karantént,

és hogy a háromlépcsős rendszer a jó megoldás”.

Közben Írország is szigorúbb karantént vezet be szerdától. Megtiltják például, hogy bárki a lakóhelyétől öt kilométernél távolabbra utazzon. A hathetes szigorítás lehetővé teszi, hogy az emberek a szabad ég alatt találkozzanak a zónán belül egy másik háztartás tagjaival, a legtöbb üzlet és vendéglátóhely bezár, viszont nyitva maradnak az iskolák, és meg lehet tartani az úgynevezett elit sporteseményeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×