eur:
395.19
usd:
371.81
bux:
66173.05
2024. április 16. kedd Csongor
Brit nemzeti színű zászlót fényképez egy férfi a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a  kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Brexit - Kemény üzenetet küldött a brit kormánynak Berlin

Az Európai Unió felkészült arra, hogy nem sikerül megegyezésre jutni a közösség és a soraiból távozott Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről - közölte a soros elnök Németország.

Az Európai Unió semmi szín alatt nem fogadja el a brit EU-tagság megszüntetéséről (Brexit) szóló megállapodással ellentétes brit belső piaci törvénytervezetet - rögzítette egy kedden megjelent írásában a tagországi kormányokat összefogó intézmény, az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország külügyminisztériumának EU-s ügyekért felelős államminisztere.

Michael Roth a Der Spiegel című hírmagazin hírportálján Nincs szükségünk játszmákra címmel közölt írásában kiemelte, hogy még mindig van esély méltányos megállapodást kötni az EU-brit kapcsolatok rendszeréről.

Egy ilyen megállapodás nem ismeri a nyertes és a vesztes fogalmát, ezért játszmák helyett inkább "a híres brit pragmatizmusra van szükség, amelyért mind irigyeltünk egy kicsit benneteket" - írta az államminiszter a brit kormányhoz és a britekhez intézett nyílt levelében.

Szükség van bizalomra is, méghozzá mindkét oldalon.

"Kedves brit kormány! Ezt a bizalmat sajnos nagyon megviselték az utóbbi időszak fejleményei.

A brit belső piacról szóló törvény súlyosan sértené a kilépési megállapodást. Alig kilenc hónapja dolgoztuk ki és írtuk alá a kilépési megállapodást, amely mégiscsak egy nemzetközi szerződés, és már meg is kérdőjelezitek?" - írta Michael Roth, rámutatva, hogy a nemzetközi jog "talán legfontosabb alapelve" úgy szól, hogy a szerződéseket be kell tartani.

Egyebek mellett kifejtette, hogy az EU részéről a tárgyalások hátralévő időszakára is meglesz "a szükséges +angol hidegvér+ és egy jó adag optimizmus", és hatalmas csalódás lenne, ha mégsem sikerülne megállapodni, hiszen az EU-nak és az Egyesült Királyságnak az eddiginél is nagyobb szüksége van egymásra "a tekintélyelvűséggel folytatott kőkemény rendszerszintű verseny" korszakában és a várhatóan igen kellemetlen "posztkorona (koronavírus-világjárvány utáni) világban".

A szoros együttműködés és fellépés világszerte az emberi jogokért, a jogállamiságért, a szabadságért és a békéért közös érdek. Azonban az EU és mind a 27 tagország a "+No Deal 2.0+" lehetőségére, vagyis a jövőbeli kapcsolatrendszerről folytatott tárgyalások eredmény nélküli lezárására is jól felkészült, és

nem hajlandó "rossz kompromisszumokra" a belső piac, a szociális és környezetvédelmi előírások ügyében

- írta Michael Roth.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a jogviszony létrejötte után 47 évvel és egy hónappal, idén január 31-én szűnt meg. Az EU és elődszervezetei történetében nem volt példa teljes jogú tagország távozására. A kétoldalú kapcsolatok új rendszeréről az előre rögzített menetrend szerint az év végéig lehet megállapodást kötni, addig tart a kilépési megállapodásban rögzített átmeneti időszak.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Az osztrák Raiffeisen Bank International a közelmúltban több tucat álláshirdetést adott fel oroszországi pozíciókra. Az általuk sugallt növekedési tervek ellentmondanak a bank a hivatalos ígéretének, mely szerint kivonul a piacról – írta meg a Financial Times.  Johan Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el, és tisztázta a bank a hibát, ugyanakkor a háború kezdete óta valóban növelte létszámát az orosz piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×