INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

brexit

németország

európai unió

soros elnökség

Brit nemzeti színű zászlót fényképez egy férfi a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) folytatott vita előtt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban 2019. január 16-án. Előző nap a brit alsóház 230 szavazat többséggel elutasította a  kormány és az Európai Unió közötti Brexit-megállapodást.

Brexit - Kemény üzenetet küldött a brit kormánynak Berlin

Infostart / MTI

Az Európai Unió felkészült arra, hogy nem sikerül megegyezésre jutni a közösség és a soraiból távozott Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről - közölte a soros elnök Németország.

Az Európai Unió semmi szín alatt nem fogadja el a brit EU-tagság megszüntetéséről (Brexit) szóló megállapodással ellentétes brit belső piaci törvénytervezetet - rögzítette egy kedden megjelent írásában a tagországi kormányokat összefogó intézmény, az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország külügyminisztériumának EU-s ügyekért felelős államminisztere.

Michael Roth a Der Spiegel című hírmagazin hírportálján Nincs szükségünk játszmákra címmel közölt írásában kiemelte, hogy még mindig van esély méltányos megállapodást kötni az EU-brit kapcsolatok rendszeréről.

Egy ilyen megállapodás nem ismeri a nyertes és a vesztes fogalmát, ezért játszmák helyett inkább "a híres brit pragmatizmusra van szükség, amelyért mind irigyeltünk egy kicsit benneteket" - írta az államminiszter a brit kormányhoz és a britekhez intézett nyílt levelében.

Szükség van bizalomra is, méghozzá mindkét oldalon.

"Kedves brit kormány! Ezt a bizalmat sajnos nagyon megviselték az utóbbi időszak fejleményei.

A brit belső piacról szóló törvény súlyosan sértené a kilépési megállapodást. Alig kilenc hónapja dolgoztuk ki és írtuk alá a kilépési megállapodást, amely mégiscsak egy nemzetközi szerződés, és már meg is kérdőjelezitek?" - írta Michael Roth, rámutatva, hogy a nemzetközi jog "talán legfontosabb alapelve" úgy szól, hogy a szerződéseket be kell tartani.

Egyebek mellett kifejtette, hogy az EU részéről a tárgyalások hátralévő időszakára is meglesz "a szükséges +angol hidegvér+ és egy jó adag optimizmus", és hatalmas csalódás lenne, ha mégsem sikerülne megállapodni, hiszen az EU-nak és az Egyesült Királyságnak az eddiginél is nagyobb szüksége van egymásra "a tekintélyelvűséggel folytatott kőkemény rendszerszintű verseny" korszakában és a várhatóan igen kellemetlen "posztkorona (koronavírus-világjárvány utáni) világban".

A szoros együttműködés és fellépés világszerte az emberi jogokért, a jogállamiságért, a szabadságért és a békéért közös érdek. Azonban az EU és mind a 27 tagország a "+No Deal 2.0+" lehetőségére, vagyis a jövőbeli kapcsolatrendszerről folytatott tárgyalások eredmény nélküli lezárására is jól felkészült, és

nem hajlandó "rossz kompromisszumokra" a belső piac, a szociális és környezetvédelmi előírások ügyében

- írta Michael Roth.

Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a jogviszony létrejötte után 47 évvel és egy hónappal, idén január 31-én szűnt meg. Az EU és elődszervezetei történetében nem volt példa teljes jogú tagország távozására. A kétoldalú kapcsolatok új rendszeréről az előre rögzített menetrend szerint az év végéig lehet megállapodást kötni, addig tart a kilépési megállapodásban rögzített átmeneti időszak.

Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018