eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkot viselő idős nő megy egy belgrádi utcán 2020. április 21-én. Szerbiában ettől a naptól kezdve rövidítik a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta szobafogságra ítélt nyugdíjasok heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén, és fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, edzőtermek, fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Bevezették a rendkívüli helyzetet Szerbiában

Akár Belgrád is vesztegzár alá kerülhet, ha úgy döntenek a szakértők.

A már bejelentetteknek megfelelően, a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek pénteken Belgrádban - jelentette a szerbiai média. Zoran Radojicic belgrádi polgármester a fővárosi válságtörzs javaslatára döntött a rendkívüli helyzet kihirdetéséről, hogy megtehessék a szükséges óvintézkedéseket az emberi életek védelmében.

Az intézkedés azonnali hatályú.

Csütörtökön 359-el nőtt Szerbiában a fertőzöttek száma, ami a legnagyobb növekmény április közepe óta. Ezzel a fertőzöttek száma 15 195-re nőtt, és 287-en haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe. Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek 82,5 százaléka belgrádi.

A rendkívüli helyzet bevezetésével három újfajta korlátozás lép életbe a főváros területén.

  • Legfeljebb száz főre korlátozzák a zárt helyiségekben egyszerre tartózkodók számát, azzal, hogy meg kell tartani köztük a másfél méteres távolságot. Szabad ég alatt ötszáz fős a korlátozás.
  • Emellett 23 órától reggel hatig zárva lesznek azok az éjszakai szórakozóhelyek és kávézók, ahol nincs kinti terasz vagy kerthelyiség.
  • Hétfőtől szigorúbban ellenőrzik a védőmaszk viselését, és büntetésre is számíthatnak azok, akik nem hordják.

Aleksandar Vucic államfő csütörtök este az RTS közszolgálati tévében azt mondta, hogy öt-hatezer dináros (15-18 ezer forint) büntetést szabhatnak ki azokra, akik a bevásárlóközpontokban vagy a tömegközlekedési eszközökön nem hordanak maszkot. Vucic azt mondta, hogy a kollégiumokat is bezárják, és ő személy szerint az egész fővárost karantén alá helyezné, de tiszteletben tartja az orvosok és a járványügyi szakemberek véleményét.

Radojicic szerint egyelőre nincs szükség a főváros lezárására, de mihelyt a szakértők úgy foglalnak állást, hogy ezt meg kell tenni, akkor Belgrád vesztegzár alá kerül.

Goran Vesic alpolgármester egy belgrádi tévének nyilatkozva azt mondta, hogy egyelőre két hétre vezetik be a rendkívüli helyzetet. Hozzátette, hogy a fertőzések zöme az éjszakai szórakozóhelyeken és partikon történt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×