eur:
395.82
usd:
364.98
bux:
65592.87
2024. március 19. kedd Bánk, József
Védőmaszkot adtak a menyasszonyi ruhákat bemutató kirakati babákra Zágrábban 2020. március 16-án. Sajtóértesülések szerint Horvátországban eddig 49 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Szinte bekerítette Magyarországot az erősödő koronavírus-járvány

Három szomszédos országból, Romániából, Horvátországból és Ukrajnából is aggasztó adatok jöttek. Az Egyesült Államokban is erősen terjed a járvány, Oroszországban azonban javul a helyzet.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy bár Európában javulóban van a helyzet, globálisan továbbra is súlyosbodik a koronavírus-járvány, az igazolt fertőzöttek száma

a jövő héten várhatóan átlépi a tízmilliót, a halálos áldozatoké pedig az 500 ezret.

Romániában 460 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és a megfertőződöttek száma meghaladta a 25 ezret - közölte a stratégiai kommunikációs törzs csütörtökön kora délután. Az egy nap alatt jegyzett új fertőzöttek száma a koronavírus-járvány tetőzésének időszakát idézi. A kór romániai megjelenése óta csupán három alkalommal - április közepén - volt ennél magasabb az egy nap alatt jegyzett megbetegedések száma.

A csütörtökön bejelentett új esetek száma több mint kétszerese a napi megbetegedések elmúlt 30 napra számított átlagának.

Az országban 25 286 személyt fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus. Hetvenegy százalékuk (17 906) meggyógyult, hat százalékuk (1565 személy) meghalt.

Horvátországban több mint két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták a válságstáb csütörtöki közleménye alapján. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt egy napban 95-tel 2483-ra nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma az országban. A vírus megjelenése óta a legtöbb fertőzöttet, 96-ot április 1-jén diagnosztizálták. A legtöbb új eset Zágrábban és Eszék-Baranya megyében van. A vírus ismét bejutott az egészségügyi ellátási rendszerbe is a horvát fővárosban. Nem regisztráltak azonban új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 107 maradt. Andrej Plenkovic kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy nem történt semmi váratlan, Horvátország képes kezelni a helyzetet. Mint mondta, főleg horvát állampolgárokról van szó, akik a szomszédos országokból érkeztek vissza. Zágráb csütörtöktől szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a

Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk.

Szlovéniában az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt a kormány csütörtöktől kötelezővé tette a szájmaszk viselését zárt terekben és a közösségi közlekedési eszközökön. Az országban a kormány jelentése szerint szerdára hat újabb esettel 1547-re nőtt a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek száma.Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, naponta folyamatosan egyre nő a fertőzöttek száma, csütörtökre már 994 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 40 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból. A közölt adatok alapján a regisztrált fertőzöttek száma 40 008, az elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1067-re emelkedett, miközben eddig 17 758-an gyógyultak meg, közülük 349-en az elmúlt napban. Az aktív betegek száma jelenleg 21 183.

Oroszországban kilencedik napja kevesebb mint 8 ezerrel emelkedik az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma, a napi növekmény aránya rekordalacsony, 1,17 százalékos volt a csütörtökön közzétett hivatalos összesítés szerint. A diagnosztizált fertőzöttek száma 7113-mal 613 994-re emelkedett, 32 százalékuk volt tünetmentes. Az aktív esetek száma 679-cel 230 225-re, a halálozásoké 92-vel 8605-re, a gyógyultaké pedig 6342-vel 375 164-re nőtt.

Nagy-Britanniában a csütörtöki friss adatsor szerint Nagy-Britanniában eddig 43 230 olyan beteg halt meg, akinek szervezetében szűrővizsgálattal kimutatták az új koronavírus jelenlétét. A járvány intenzitása azonban jelentősen enyhült. A csütörtökön ismertetett adatok alapján az előző este zárult 24 órában országszerte 149 koronavírus-beteg halálát regisztrálták a hatóságok.

Európán kívül továbbra is az Egyesült Államokban a legsúlyosabb a helyzet.

Két hónap óta a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálták a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház szerdai adatai szerint. Egyedül a szerdai napon 38 672 új fertőzést diagnosztizáltak. Az Egyesült Államokban így már több mint 2,3 millió a regisztrált esetek száma, és több mint 121 ezer ember halt meg a vírus okozta Covid-19 nevű betegségben.

Ausztrália második legnépesebb városában, Melbourne-ben újabb koronavírusos fertőzötteket regisztráltak. A város tíz külső kerületében elkezdtek vírusteszteket végezni, hogy felderítsék a kór gócát. Az államban egy nap alatt 33 új megbetegedést mutattak ki, amely május óta a legmagasabb érték.

Bár Európában javulóban van a helyzet, globálisan továbbra is súlyosbodik a koronavírus-járvány, az igazolt fertőzöttek száma a jövő héten várhatóan átlépi a tízmilliót, a halálos áldozatoké pedig az 500 ezret - figyelmeztetett csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz videokapcsolaton keresztül felszólalt az Európai Parlament egészségügyi szakbizottságának ülésén, és leszögezte,

a világjárvány vége után nem lenne szabad visszatérni a korábbi állapotba,

a világnak "új normalitást" kellene kialakítania, tisztességesebb, zöldebb körülményeket teremtve. Hangsúlyozta, hogy a vírus terjedésének feltartóztatásához összehangolt, globális válaszintézkedésekre, a világ államainak és társadalmainak együttműködésére van szükség.

Világszerte 9 408 757 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 482 184, a gyógyultaké pedig 4 729 511 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×