eur:
394.03
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója megnyitja a WHO végrehajtó testületének 146. ülésszakát a szervezet genfi székházában 2020. február 3-án. A testület február 8-ig ülésezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

WHO: fel kell készülni az újabb járványokra

A főigazgató szerint most nem a vírus jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A koronavírus-járvány sokkal több egészségügyi krízisnél, gazdasági és társadalmi válságról van szó, egyes országokban pedig politikairól is - jelentette ki a WHO főigazgatója a dubaji székhelyű Kormányzati Világtalálkozó virtuális konferenciáján.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz leszögezte, hogy a járvány átpolitizálása súlyosbította a helyzetet. Elemzők szerint a főigazgató e figyelmeztetéssel Donald Trump amerikai elnöknek a WHO-t illető bírálatára és a szervezet finanszírozásának leállítására tett bejelentésére reagált.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy vélte, hogy a legnagyobb fenyegetést már nem a vírus, hanem a globális szolidaritás és vezetés hiánya jelenti.

"Nem tudjuk legyőzni a kórt egy megosztott világban"

- fűzte hozzá.

Noha sok ország már az újranyitásra készül és számos járványügyi rendelkezést feloldottak, felhívta a figyelmet arra, hogy míg járvány első egymillió fertőzöttjét három hónap alatt regisztrálták, most csupán az elmúlt nyolc napban regisztráltak egymillió új fertőzöttet.

A főigazgató felszólította a kormányokat és vállalatokat, készüljenek fel további járványokra is, amelyek "bármelyik országban, bármikor kitörhetnek, és emberek millióit ölhetik meg, mert nem vagyunk rá felkészülve".

Az Egyesült Államok, amely csaknem 1,7 millió igazolt Covid-19-fertőzöttel és több mint 99 ezer halálos áldozattal a leginkább érintett ország, áprilisban felfüggesztette az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének nyújtott támogatást, miután Trump bírálta a szervezetet a koronavírus-járvány kezeléséért, és azzal vádolta, hogy túlságosan Kína-párti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×