eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Drezda rendőrsége

Újra kinyit a kirabolt drezdai kincstár

Újra kinyit Drezdában a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstára, a Grünes Gewölbe elnevezésű barokk épületrész, amelyből november végén nagy értékű ékszereket raboltak el.

A város állami művészeti gyűjteményei a koronavírus-járvány miatti 11 hetes kényszerszünet után szombaton újranyitnak. A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) közlése szerint a kincstár a bűntény óta zárva van, szombattól azonban újra várja a látogatókat .

A Grünes Gewölbe Szászország egyik legfontosabb jelképe - mondta Barbara Klepsch tartományi kulturális miniszter.

A rekonstruált barokk kincstár ékszerszobájában még láthatók az erőszakos betörés egyes nyomai.

A világszerte nagy visszhangot kiváltó rablás biztonsági kérdéseket is felvetett.

Klepsch egy nemzetközi szakértői bizottságot kért fel, hogy rendszeresen vizsgálja felül a kincstár és az SKD más múzeumainak biztonsági állapotát és tegyen javaslatokat. Mások mellett Max Hollein, a New York-i Metropolitan Múzeum igazgatója, Zelfira Tregulova, a moszkvai Tretyakov galéria igazgazója, Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum vezetője és Jürgen Maurer, a német szövetségi bűnügyi hivatal hajdani vezetője is megígérte részvételét. Először június 18-19-én találkoznak.

  • November 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére, és a három ékszeresvitrint fejszével betörve elvitte három ékszeregyüttes egyes darabjait.
  • Az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is.
  • Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×