INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

drezda

kincstár

rablás

újranyitás

Újra kinyit a kirabolt drezdai kincstár

Újra kinyit a kirabolt drezdai kincstár

Infostart / MTI

Újra kinyit Drezdában a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstára, a Grünes Gewölbe elnevezésű barokk épületrész, amelyből november végén nagy értékű ékszereket raboltak el.

A város állami művészeti gyűjteményei a koronavírus-járvány miatti 11 hetes kényszerszünet után szombaton újranyitnak. A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) közlése szerint a kincstár a bűntény óta zárva van, szombattól azonban újra várja a látogatókat .

A Grünes Gewölbe Szászország egyik legfontosabb jelképe - mondta Barbara Klepsch tartományi kulturális miniszter.

A rekonstruált barokk kincstár ékszerszobájában még láthatók az erőszakos betörés egyes nyomai.

A világszerte nagy visszhangot kiváltó rablás biztonsági kérdéseket is felvetett.

Klepsch egy nemzetközi szakértői bizottságot kért fel, hogy rendszeresen vizsgálja felül a kincstár és az SKD más múzeumainak biztonsági állapotát és tegyen javaslatokat. Mások mellett Max Hollein, a New York-i Metropolitan Múzeum igazgatója, Zelfira Tregulova, a moszkvai Tretyakov galéria igazgazója, Taco Dibbits, az amszterdami Rijksmuseum vezetője és Jürgen Maurer, a német szövetségi bűnügyi hivatal hajdani vezetője is megígérte részvételét. Először június 18-19-én találkoznak.

  • November 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére, és a három ékszeresvitrint fejszével betörve elvitte három ékszeregyüttes egyes darabjait.
  • Az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is.
  • Ez volt a második világháború utáni német történelem legnagyobb szabású műkincsrablása.

Nyitókép: Drezda rendőrsége
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018