INFORÁDIÓ
2021. március 2. kedd
Lujza

baltás gyilkos

azerbajdzsán

ítélet

emberi jogok európai bírósága

Megvan az ítélet Magyarországról a baltás gyilkos ügyében

Megvan az ítélet Magyarországról a baltás gyilkos ügyében

Infostart

Miután Azerbajdzsán megkapta hazánktól Ramil Safarovot, az által kivégzett örmény katona családja elégtételt várt, félig meg is kapta.

Nem marasztalta el Magyarországot a baltás gyilkosként ismert Ramil Safarov kiadása miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága, Azerbajdzsánt viszont igen, azért, mert nem ítélte el a hazatérés után a gyilkosság miatt Magyarországon elítélt férfit - írja a Népszava brüsszeli információi alapján.

A bíróság úgy ítélte meg, Azerbajdzsán hatóságai indokolatlanul engedték szabadon a gyűlölet-bűncselekményt elkövető Safarovot, ezzel pedig az ország több ponton is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A magyar hatóságok az ítélet szerint törvényesen és jóhiszeműen adták ki Safarovot, senki nem szolgált bizonyítékkal arra nézve, hogy Magyarországon bárki tudta volna, Azerbajdzsánban mi lesz a gyilkos sorsa.

Az ítélethez azonban különvéleményt fűzött Pinto de Albuquerque bíró, szerinte ugyanis a magyar hatóságok pontosan tudták, mi jön, ha kiadják a haramiát.

A bírósághoz 2013. február 25-én fordultak az áldozat örmény katona hozzátartozói, hogy állapítsák meg, mind a magyar, mind az azerbajdzsáni fél vétett.

A baltás gyilkosság

Ramil Safarov 2004-ben egy NATO-békepartnerségi program keretében érkezett Magyarországra. Egy szobában lakott az örmény Gurgen Margarjannal. Safarov egy szupermarketben vásárolt baltával 2004. február 19-ikén megölte örmény szobatársát. Az azeri gyilkos egy másik örményt is meg akart ölni, de az ő szobája zárva volt. Safarovot elkapták, a nyomozóknak beismerte a tettét, és azt mondta, ha kiszabadul, továbbra is örményeket fog ölni. 2007-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az egyértelműen gyűlöletből elkövetett bűncselekmény miatt. 2012-ben Magyarország kiadta őt Azerbajdzsánnak, ahol hősként ünnepelték és a büntetését eltörölték.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018