eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József
Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. Az új koronavírus járványa miatt Csehországban mindenki számára kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken.
Nyitókép: Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Csehország megnyitja határait

A fokozatosan bevezetett intézkedésekről Andrej Babis cseh miniszterelnök számolt be.

A kormány hétfői döntése értelmében

keddtől a cseh-német és a cseh-osztrák határon újra megnyílik minden közúti és vasúti átkelőhely.

Csehországba való belépéskor azonban kötelező lesz a negatív koronavírus-teszt felmutatása, anélkül az érintett utazóra kéthetes karantén vár. Az utazókat a cseh hatóságok csak szúrópróbaszerűen fogják ellenőrizni. Jan Hamácek belügyminiszter a tárca honlapján azonban felhívta a figyelmet arra, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.

Szerdától kezdve a cseh és a szlovák állampolgárok legfeljebb 48 órára, azaz két napra szabadon utazhatnak egymás országába

anélkül, hogy negatív koronavírus-tesztre lenne szükségük, illetve karanténba kellene vonulniuk. Az utazás célját nem kell megadni, nincs korlátozva.

"Most beszéltem Igor Matovic szlovák kormányfővel, és megállapodtunk, hogy május 27-től, tehát szerdától kezdve lehetővé tesszük a cseh és a szlovák állampolgároknak az országaink közötti utazást, amennyiben 48 órán belül visszatérnek hazájukba. Erre tesztek és karantén nélkül lesz lehetőség. Az ellenőrzést a szlovák rendőrök végeznék" - olvasható Babis bejegyzésében.

A kormány arról is döntött, hogy keddtől kezdve az összes csehországi nemzetközi repülőtérről el lehet majd repülni a schengeni országokba, illetve fogadják az onnan érkező gépeket. Március közepétől a csehországi nemzetközi légi forgalmat a prágai Václav Havel repülőtérre korlátozták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×