eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Sétáló és napozó emberek az ausztráliai Perth egyik parkjában 2020. április 27-én. Nyugat-Ausztráliában enyhítették a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat, már akár tíz ember is részt vehet egyszerre meghatározott szabadtéri tevékenységekben.
Nyitókép: MTI/AAP/Richard Wainwright

Koronavírus - Ausztráliában népszerű a nyomkövető alkalmazás

Új-Zélandon pedig a végéhez ért az egy hónapnyi szigorú korlátozás.

Ausztráliában mintegy kétmillió ember, a lakosság majd 7 százaléka töltötte le a CovidSafe nevű nyomkövető alkalmazást, amely az egészségügyi dolgozóknak és a helyi kormányzatoknak nyújt segítséget a koronavírusos betegek nyilvántartásában. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy az ausztrálok legalább 40 százalékának le kellene töltenie az appot.

Ausztrália, ahol 25,7 millió ember él, a világ egyik legsikeresebb országa a koronavírussal szembeni védekezésben. Az országban 83-an haltak meg, 6700 a fertőzöttek száma. Egyes ausztrál tagállamokban hamarosan megkezdik a korlátozások lazítását, és az emberek tesztelését, először a fiatalokat és az egészségügyi dolgozókat vizsgálják majd.

Egy hónap elzártság után léptek Új-Zélandon

Új-Zéland eddig elérte célját az új típusú koronavírus terjedésének feltartóztatásában - nyilatkozott hétfőn óvatosan derűlátóan Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő abból az alkalomból, hogy az országban végéhez ért az egy hónapnyi szigorú korlátozás.

Ardern wellingtoni sajtóértekezletén reményét fejezte ki, hogy tovább tudnak haladni a "sikeres úton", egyben arra figyelmeztetett, hogy a korlátozások feloldása nem jelent visszatérést a korábbi, a világjárvány előtti időszakban gyakorolt életformához.

Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató hozzátette, a vírus terjedésének feltartóztatása nem azt jelenti, hogy nulla lenne a fertőzöttek száma, inkább azt, ismert az új esetek eredete.

Új-Zélandon kedden kezdenek lazítani a korlátozásokon, ami azt jelenti hogy mintegy 400 ezer ember térhet vissza a munkahelyére, megnyitnak egyes boltok és az iskolák.

A kiskereskedelem online indul újra. A vevők interenten rendelhetnek és fizethetnek, de a boltba nem mehetnek be.

Ardern hangsúlyozta, lassan és óvatosan kell haladni ezen az úton. Egyben arra figyelmeztetett, nem szabad kockáztatni azokat az sikereket, amelyeket a vesztegzár ideje alatt elértek. Azt is mondta, amennyiben szükséges, akkor a kedden kezdődő lazításokat a kezdeti, korábban kilátásba helyezett két hétnél tovább is megtarthatják.

Szólt arról is, hogy megvitatták az Ausztráliába és a csendes-óceáni térségbe történő utazások kérdését, de figyelmeztetett, nagyon óvatos ennek a lehetőségnek az engedélyezésében.

A szigetországban hétfőn öt új újabb Covid-19-es megbetegedésről számoltak be. Összesen 1469 esetet regisztráltak eddig, 19-en haltak meg a kórban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×