eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels

Az aggodalmak nőnek, az olajár csökken

Jelentősen estek a világpiaci olajárak azokra az aggodalmakra, hogy az amerikai tározók hamarosan megtelhetnek, miközben a vállalatok a pénzügyi világválság óta a legrosszabb negyedéves beszámolók közzétételére készülnek.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent eddigi napi minimumán 6,59 százalékos mínuszban, 26,23 dolláron, a WTI pedig 12,55 százalékos veszteségben, 21,89 dolláron állt a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben.

A WTI hordónkénti ára az április 21-ével kifutó májusi kontraktusokban napi minimumán 5,86 dolláros mínuszban, 12,41 dolláron állt, ami 1999 februárja óta a legalacsonyabb érték.

Közép-európai idő szerint délután két órakor a Brent hordónként 6,20 százalékos mínuszban, 26,34 dolláron, a WTI pedig 11,19 százalékos veszteségben, 22,23 dolláron forgott a júniusi határidős jegyzésekben.

Az amerikai tározók, köztük a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói egyre jobban betelnek, mert az olajfinomítók csökkentik tevékenységüket a kereslet gyengesége miatt.

"Mivel a kitermelés szintje gyakorlatilag nem változott, a tározókban napról napra emelkedik a szint.

A világ egyre kevesebb olajat használ, és a kitermelők most láthatják, hogy ez az árakban miként csapódik le"

- mutatott rá Bjornar Tonhaugen, a Rystad Energy norvég olajipari elemzőcég egyik vezetője.

A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) a múlt héten közzétett, szokásos havi jelentésében közölte, hogy számításai szerint az egy évvel ezelőttihez képest áprilisban napi 29 millió hordóval, a második negyedévben pedig 23,1 millió hordóval lesz alacsonyabb a globális kereslet. A második félévben fokozatos fellendülés várható, ám decemberben még így is napi 2,7 millió hordóval maradhat el a kereslet az egy évvel korábbihoz képest.

Más piacokon is óvatos a hangulat az első negyedéves gyorsjelentési szezon elindultával. Elemzők arra számítanak, hogy a 600 legnagyobb európai tőzsdei vállalat nyeresége nagyjából ötödével csökkenhetett, ami a 2008-as pénzügyi világválság óta a legrosszabb eredményt jelentené.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×