eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Luga gyakorlótér, 2017. szeptember 19.Az orosz védelmi minisztérium által közreadott kép egy Iszkander-M taktikai rakétáról a Zapad (Nyugat) 2017 elnevezésű orosz-fehérorosz hadgyakorlaton az oroszországi Leningrád régióban lévő Luga gyakorlótéren 2017. szeptember 18-án. A szeptember 14. és  20. megrendezett, védelmi és terrorelhárító hadgyakorlaton 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában. Az Iszkander-M rakéta képes egyszerre két - egymástól akár 500 km távolságra levő - különböző célpont találatára egy perces időtávolsággal. Minden rakéta irányított a célpontig, ezért útvonalát nehezen tudja előre jelezni az ellenfél. (MTI/EPA/Konsztantyin Alis/Orosz védelmi minisztérium)
Nyitókép: MTI/EPA/Konsztantyin Alis/Orosz védelmi minisztérium

Kulcsfontosságú teszttel henceg Észak-Korea

Azt nem árulták el, mit is teszteltek tulajdonképpen.

Észak-Korea szombati bejelentése szerint "kulcsfontosságú tesztet" hajtott végre sikeresen azon a telephelyén, ahonnan nagy hatótávolságú - például műholdat pályára állító - rakétákat tud indítani, és ezzel az ország tovább erősítette "stratégiai nukleáris elrettentő erejét".

A bejelentést a hadtudományi akadémia egy meg nem nevezett szóvivője tette, de nem pontosította, hogy mit tesztelt a hadsereg péntek este.

A kísérlet nyilvánvalóan annak a sorozatnak a része, amellyel

Phenjan nyomást akar gyakorolni az amerikai kormányra a két ország közötti nukleáris tárgyalások folytatása érdekében

- állapították meg hírügynökségek. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az év végéig adott határidőt az Egyesült Államoknak arra, hogy folytassa vele a tárgyalásokat. Phenjan múlt vasárnap is beszámolt egy "nagyon fontos kísérletről", amelyet szintén a Szohe kísérleti telephelyen végeztek el. Elemzők találgatták akkor, hogy a tesztet esetleg egy új hajtóművön végezték el, amelyet egy űrhajóba vagy egy interkontinentális ballisztikus rakétába szánnak. Ezúttal pedig lehetségesnek tartják a szakértők, hogy olyan technológiát tesztelt a hadsereg, amely javítja az interkontinentális ballisztikus rakéta teljesítményét. A dél-koreai védelmi miniszter úgy értesült, hogy ezúttal is hajtóműtesztet végzett el Észak.

Provokáció készül?

A szombati bejelentés arra utal az AP hírügynökség szerint, hogy Phenjan valamilyen provokációt készít elő az Egyesült Államokkal szemben, ha nem folytatja vele a tárgyalásokat, és Washington nem enged követeléseiből. A tárgyalások amiatt szakadtak félbe, hogy a Trump-kormány elutasította Észak-Koreának azt a követelését, miszerint oldja fel az ellene érvényben tartott büntetőintézkedéseinek nagy részét Phenjan nukleáris csapásmérő képességének részleges feladásáért cserébe.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×