eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: pixabay

Brutális erővel csapott le a szél Németországra

Közlekedési fennakadásokat és baleseteket okozott a hétfő reggeli csúcsforgalomban a Mortimer nevű viharfront, amely heves széllel és esővel érkezett meg.

A helyenként orkánerejű, az óránkénti 110 kilométert is meghaladó sebességgel lecsapó vihar a reggeli csúcsforgalomban érte el tetőpontját Németország északi részén, súlyos közlekedési fennakadásokat okozva.

A Deutsche Bahn vasúttársaság több órára leállította a távolsági járatokat. Egy InterCity Express (ICE) szerelvény Wolfsburg térségében nekiütközött egy kidőlt fának, a vonat vezetője megsérült. Több településen utcákat, pincéket öntött el a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék.

A Mortimer az első nagy őszi vihar Németországban.

Különösen veszélyes, mert a fák még nem hullatták le lombjukat, ezért a szél a levelek révén nagy felületbe tud belekapaszkodni. A hatóságok fokozott óvatosságra intenek. A Harz-hegység nemzeti parkjának vezetősége azt kéri, hogy senki ne lépjen be az erdőbe, mert a heves széllökések bármikor kitéphetnek fákat.

A szövetségi meteorológiai intézet (DWD) adatai szerint a hegység legmagasabb pontján, az 1141 méteres Brocken-csúcson

óránkénti 143 kilométeres sebességű széllökéseket mértek.

A DWD előrejelzése szerint a viharfront hétfő estére kelet felé elvonul Németország felől, de a nyomában halad a Nils nevű front, amely szintén erős széllel és esővel érkezik, kedden a reggeli órákban.

Csehország középső és nyugati részén is ítéletidő tombol. A viharban kidőlt fák villanyvezetékeket rongáltak meg. 20 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás, az érintett otthonok fele Prágában van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×