eur:
394.31
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Moszkvába vezetnek egy berlini gyilkosság szálai

Kapcsolatba hozható az orosz katonai hírszerzéssel egy férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy meggyilkolt Berlinben egy csecsen emigránst - jelentette pénteken a Der Spiegel című hírmagazin a hírportálján.

A Der Spiegel, a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport és a The Insider című orosz portál közös beszámolója szerint az egy héttel ezelőtti gyilkosság gyanúsítottjaként elfogott férfi

valószínűleg hamis személyazonossággal utazott be Németországba.

A vízuma szerint Vagyim Andrejevics Szokolovnak hívják, 49 éves, a szibériai Irkutszkban született, és Szentpéterváron lakik. Azonban az útlevelek és a jogosítványok nyilvántartásában sem szerepel személy, akinek adatai megegyeznek a vízumban szereplő adatokkal (név, születési dátum, születési hely), az útlevelének száma pedig kapcsolatba hozható egy olyan belügyminisztériumi szervezeti egységgel, amely állított már ki iratokat a katonai hírszerzés számára.

A beszámoló szerint azt is feltárták, hogy az illető

vízumkérelmében megadott szentpétervári lakcím pontatlan és hiányos.

A férfi a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren lépett be az Európai Unió területére. A vízumkérelemben tartózkodási helyként megjelölt párizsi szálloda recepcióján azt mondták, hogy nem találkoztak az illetővel - áll a Der Spiegel szombati számából előzetesen ismertetett beszámolóban.

A gyilkosság áldozata egy grúz állampolgárságú, 40 éves csecsen férfi, aki a Der Tagesspiegel című berlini lap minapi beszámolója szerint

az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt.

Hazájából 2005-ben Georgiába, 2016-ban Németországba menekült

Menedékjogi kérelmét elutasították, a hatósági döntést megtámadta a bíróságon, az eljárás haláláig nem kezdődött el. A német hatóságok 2017-ben közveszélyes iszalmistaként sorolták be, az idén a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatba hozható, úgynevezett releváns személyek közé sorolták át. A Der Tagesspiegel szerint olyan mecsetekbe járt, amelyeket kaukázusi származású iszlamisták is látogatnak.

Augusztus 23-án is éppen imára ment, amikor Berlin Moabit nevű negyedében egy parkban hátulról, két lövéssel kivégezték.

Feltételezett támadója kerékpárral közelítette meg, Glock 26 típusú, 9 milliméteres fegyvert használt hangtompítóval. A Der Tagelsspiegel szerint ez a fegyver igen elterjedt hírszerzési és biztonsági körökben. A gyanúsított a nyomozás szerint a merénylet után a Spree folyó partján átöltözött, fegyverét, kerékpárját és parókáját a folyóba hajította, majd távozott. A közelben fogták el, elegáns ruhát viselt, és egy elektromos rollerrel akarta elhagyni a környéket.

A feltételezett elkövető július végén kapott a schengeni övezet egészére érvényes vízumot a moszkvai német nagykövetségen. Az orosz fővárosból Párizsba utazott. Az egyelőre nem ismert, hogy pontosan miként utazott tovább Franciaországból Németországba. A merénylet előtt néhány nappal érkezett Berlinbe, és valószínűleg áldozatának megfigyelésével foglalkozott.

A férfit előzetes letartóztatásba helyezték, egyelőre előre kitervelt emberöléssel gyanúsítják. Kihallgatása eddig eredménytelen - írta a Der Tagesspiegel. Hozzátették: biztonsági szervek körében úgy vélik, hogy Németország a brit-orosz viszonyt megterhelő Szkripal-ügyhöz hasonló konfliktusba kerülhet Oroszországgal, ha beigazolódik az a feltételezés, hogy valamely orosz hírszerző szolgálat adott megbízást a támadásra

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak azt mondta, hogy az orosz államnak és hivatalos szerveknek nincs közük a georgiai állampolgárságú csecsen férfi berlini meggyilkolásához.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×