INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

barlangász

barlangi mentés

tátra

A lengyel Tátrai Önkéntes Mentőegység (TOPR) mentőhelikoptere landol a szlovák határhoz közeli Nagy Havas barlang bejáratánál Zakopane közelében 2019. augusztus 20-án. Több mint kéttucatnyi mentős dolgozik két barlangban rekedt férfi mentésén a lengyelországi Tátrában, a két harminc év körüli barlangász augusztus 17-én ragadt a Nagy Havas barlangban, körülbelül 500 méteres mélységben, miután víz öntötte el a szűk alagutat. A két barlangásszal még nem sikerült kapcsolatot létesíteni, így azt sem tudni, hogy vannak.

Eltűnt barlangászok - csak a nyomukra találtak rá

Infostart

Megtalálták a Tátrában a hét végén eltűnt két barlangász felszerelését kedden, de továbbra sem kaptak életjelet tőlük - közölte a tátrai hegyi mentők (TOPR) parancsnoka, Jan Krzysztof.

A két barlangkutató a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, miután a váratlanul beáramló víz elvágta útjukat.

A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők kedden eljutottak abba a mintegy 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint kollégáik menekülhettek a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt.

Krzysztof szerint a két férfi feltehetőleg egy eddig fel nem térképezett nyílásba próbált továbbjutni, és a felszerelés terhükre lehetett a szűk térben.

A mentőakció résztvevői - a TOPR tagjai mellett bányamentők, tűzoltók és tűzszerészek - jelenleg megpróbálják kiszélesíteni a nyílást.

A mentést rendkívül nehéznek minősítik egyebek között a barlangrendszer többfelé ágazó és szűk folyosói, a mintegy négy Celsius-fokos hőmérséklet és a magas páratartalom miatt. A barlangrendszert szellőztetni is kell, mert a jobb átjárhatóságot biztosító pirotechnikai munka, sok apró robbantás során mérgező szén-monoxid keletkezik.

Zakopane, 2019. augusztus 20.
A lengyel Tátrai Önkéntes Mentőegység (TOPR) tagjai a szlovák határhoz közeli Nagy Havas barlang bejáratánál Zakopane közelében 2019. augusztus 20-án. Több mint kéttucatnyi mentős dolgozik két barlangban rekedt férfi mentésén a lengyelországi Tátrában, a két harminc év körüli barlangász augusztus 17-én ragadt a Nagy Havas barlangban, körülbelül 500 méteres mélységben, miután víz öntötte el a szűk alagutat. A két barlangásszal még nem sikerült kapcsolatot létesíteni, így azt sem tudni, hogy vannak.
MTI/EPA/PAP/Grzegorz Momot
A lengyel Tátrai Önkéntes Mentőegység (TOPR) tagjai a szlovák határhoz közeli Nagy Havas barlang bejáratánál Zakopane közelében 2019. augusztus 20-án. Több mint kéttucatnyi mentős dolgozik két barlangban rekedt férfi mentésén a lengyelországi Tátrában, a két harminc év körüli barlangász augusztus 17-én ragadt a Nagy Havas barlangban, körülbelül 500 méteres mélységben, miután víz öntötte el a szűk alagutat. MTI/EPA/PAP/Grzegorz Momot

Nyitókép: A lengyel Tátrai Önkéntes Mentőegység (TOPR) mentőhelikoptere landol a szlovák határhoz közeli Nagy Havas barlang bejáratánál Zakopane közelében (MTI/EPA/PAP/Grzegorz Momot)
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018