eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rohamrendőri sorfal Almazbek Atambajev volt kirgiz államfő házánál, ahol Atambajev támogatói és rendőrségi kommandósok csaptak össze a főváros, Biskek melletti Koj-Tas faluban 2019. augusztus 7-én. A rendőrség sikertelen kísérletet tett a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt politikus letartóztatására. A volt elnök testőreivel és támogatóival vívott összecsapásban egy kommandós meghalt, 52 ember megsebesült, köztük rendőrök és újságírók is.
Nyitókép: Rohamrendőri sorfal Almazbek Atambajev volt kirgiz államfő házánál, ahol Atambajev támogatói és rendőrségi kommandósok csaptak össze (MTI/EPA/Igor Kovalenko)

Halálos lövöldözéssé fajult a volt kirgiz elnök elleni akció - videó

Tüntetésre készülnek a kirgiz főváros központjában Almazbek Atambajev volt elnök hívei csütörtökön, egy nappal az után, hogy a rendőrség kommandósai sikertelen kísérletet tettek a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt politikus letartóztatására, és az incidensben egyikük életét is vesztette, sokan pedig megsebesültek.

Atambajev csütörtöki közlése szerint a tüntetők délután vonulnak a városközpontba, és a demonstráció egyik helyszíne a parlamentnek és az elnöki hivatalnak helyt adó épület előtt lesz. Leszögezte, hogy a háza előtti szerdai incidens "halottjának és sebesültjeinek a vére Szooronbaj Dzsejenbekov hivatalban lévő államfő lelkén szárad".

Szerdán a kirgiz rendőrség különleges osztaga megpróbálta őrizetbe venni Atambajevet a Bes-Kungej település határában fekvő, Biskek melletti Koj-Tas faluban lévő házában, de a volt elnök testőrei szembeszálltak a kommandósokkal, visszaverték a rohamukat, és hatot közülük túszul ejtettek. Atambajev hívei barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák őket.

Koj-tas, 2019. augusztus 8.
Almazbek Atambajev volt kirgiz államfő támogatói és rendőrségi kommandósok összecsapása Atambajev házánál a főváros, Biskek melletti Koj-Tas faluban 2019. augusztus 7-én. A rendőrség sikertelen kísérletet tett a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt politikus letartóztatására. A volt elnök testőreivel és támogatóival vívott összecsapásban egy kommandós meghalt, 52 ember megsebesült, köztük rendőrök és újságírók is.
MTI/AP/Vlagyimir Voronyin
Összecsaptak a volt kirgiz államfő támogatói és a rendőrségi kommandósok Atambajev házánál. MTI/AP/Vlagyimir Voronyin
Biskek, 2019. augusztus 8.
Almazbek Atambajev volt kirgiz államfő támogatói Atambajev házában, miután lefegyverezték a behatoló rendőrségi kommandósokat a főváros, Biskek melletti Koj-Tas faluban 2019. augusztus 7-én. A rendőrség sikertelen kísérletet tett a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt politikus letartóztatására. A volt elnök testőreivel és támogatóival vívott összecsapásban egy kommandós meghalt, 52 ember megsebesült, köztük rendőrök és újságírók is.
MTI/EPA/Igor Kovalenko
Atambajev hívei lefegyverezték a volt elnök házába behatoló rendőrségi kommandósokat. MTI/EPA/Igor Kovalenko

A csütörtöki összesítések szerint az előző napi incidensben egy kommandós meghalt, és 52 ember megsebesült, vannak köztük rendőrök és újságírók is. A kirgiz belügyminisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy büntetőeljárást indított a kommandós megölése és kommandósok megsebesítése miatt gyilkosság és gyilkossági kísérlet címén.

Az incidens miatt csütörtökön összeült az ország nemzetbiztonsági tanácsa, amelyen Szooronbaj Dzsejenbekov kijelentette: Atambajev durván megsértette az alkotmányt és az ország törvényeit azzal, hogy fegyveres ellenállást tanúsított, amikor le akarták tartóztatni. Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő leszögezte, hogy Kirgizisztán jogállam, amelynek kötelessége szavatolni a törvények feltétlen betartását minden állampolgár által.

Atambajev bejelentette: ő lőtt

A nemzetbiztonsági tanács közleményében elutasította azokat a vádakat, hogy a kommandósok éles lőszert használtak. A testület szerint ők gumilövedékeket és más eszközöket vetettek be, a rendőröket viszont éles lövedékekkel lőtték Atambajev háza felől. A túszul ejtett kommandósokat "különös kegyetlenséggel bántalmazták" - írja a nemzetbiztonsági tanács, és azt is kiemeli, hogy Atambajev hívei nőket és gyerekeket használtak élő pajzsként.

Atambajev közölte csütörtökön újságírókkal, hogy ő használt fegyvert a házát ostromlók ellen.

"A híveimnél nem volt fegyver, én személyesen adtam le lövéseket a támadás idején"

- ismerte el Atambajev, és fogadkozott, hogy "igyekezett nem eltalálni" embereket. Azt is mondta, hogy kész közbenjárni a testőrei által túszul ejtett kommandósok szabadon bocsátása érdekében, akiket jelenleg az ő házában tartanak fogva.

Csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a parlamentet azzal az indokkal, hogy az incidens miatt "kiéleződött" a helyzet az országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×