INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

franciaország

la manche-csatorna

átrepülés

Franky Zapata francia jet-ski bajnok, mielőtt sugárhajtású légdeszkájával (flyboard) gyakorlórepülést végez a Calais közelében fekvő Saint Inglevert repülőtéren 2019. július 24-én. A 40 éves férfi július 25-én az általa kifejlesztett légdeszkán akar átrepülni a La Manche csatorna felett. A kísérletre pontosan 110 évvel azután kerül sor, hogy Louis Blériot az emberiség történetében először átrepült a csatorna felett. Az út akkor 31 percig tartott. Zapata úgy számol, hogy ha Calais mellől, Sangatte-ből elindul, és félúton megtankol, akkor 140 km/h-s sebességgel 20 perc alatt átér az angliai St Margaret’s Bay-be.

A légdeszkásnak sikerült átrepülnie a La Manche-csatornán

Infostart / MTI

Sikerült másodszori próbálkozásra Franky Zapata francia feltalálónak átrepülnie a La Manche-csatornán saját készítésű hoverboardjával - jelentették hírügynökségek.

A 40 éves férfi vasárnap reggel szállt fel a francia Sangatte-ból öt kis sugárhajtású hajtóművel felszerelt "légdeszkáján" állva, az út felénél kerozinnal utánatöltötte az üzemanyagtartályát, és nagyjából húsz perccel az indulás után - 36 kilométeres utat megtéve - biztonságosan landolt a La Manche-csatorna túloldalán, a Dover melletti Saint Margeret's Bay partján. Zapata szerint a légdeszka óránkénti 160-170 kilométeres sebességgel száguldott a csatorna felett.

"Az utolsó öt-hat kilométert valóban élveztem... Hogy ezt történelmi esemény-e vagy sem, nem én döntöm el, majd az idő megmondja. Három éve építettünk egy gépet... és most átkeltünk a csatornán. Ez őrület!" - mondta megérkezése után Zapata, örömkönnyekkel küszködve.

A hírügynökségek által "repülő embernek" becézett Zapata július 25-én is tett egy kísérletet erre, de amikor a tankoláshoz le akart szállni az őt váró hajó fedélzetére, a tengerbe esett.

Gyorsan kihalászták, nem sérült meg, de "nagyon bosszús volt" - mondta csapatának egy tagja.

A Guinness 2016-ban hitelesítette Zapata világrekordját, akkor majdnem 2,3 kilométert tett meg a repülő deszkán, megdöntve a korábbi 275,9 méteres csúcsot.

A Flyboard Air a feltaláló szerint 150 méteres magasságig tud emelkedni és óránként 140 kilométert tesz meg.

Calais, 2019. július 24.
Franky Zapata francia jet-ski bajnok sugárhajtású légdeszkájával (flyboard) gyakorol a Calais közelében fekvő Saint Inglevert repülőtéren 2019. július 24-én. A 40 éves férfi július 25-én az általa kifejlesztett légdeszkán akar átrepülni a La Manche csatorna felett. A kísérletre pontosan 110 évvel azután kerül sor, hogy Louis Blériot az emberiség történetében először átrepült a csatorna felett. Az út akkor 31 percig tartott. Zapata úgy számol, hogy ha Calais mellől, Sangatte-ből elindul, és félúton megtankol, akkor 140 km/h-s sebességgel 20 perc alatt átér az angliai St Margaret’s Bay-be.
MTI/AP/Michel Spingler
Franky Zapata francia jet-ski bajnok sugárhajtású légdeszkájával (flyboard) gyakorol a Calais közelében fekvő Saint Inglevert repülőtéren 2019. július 24-én. A 40 éves férfi július 25-én az általa kifejlesztett légdeszkán akart átrepülni a La Manche csatorna felett. A kísérletre pontosan 110 évvel azután kerül sor, hogy Louis Blériot az emberiség történetében először átrepült a csatorna felett. Az út akkor 31 percig tartott. Zapata úgy számolt, hogy ha Calais mellől, Sangatte-ből elindul, és félúton megtankol, akkor 140 km/h-s sebességgel 20 perc alatt átér az angliai St Margaret’s Bay-be. MTI/AP/Michel Spingler

Nyitókép: MTI/AP/Michel Spingler
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018