eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A szomszédunkba költözik Európa egykor rettegett hivatalnoka

Martin Selmayr sokáig Jean-Claude Juncker kabinetjét vezette, és akkor sokak számára kiderült, autoriter stílusa miatt milyen nehéz volt vele együtt dolgozni. Most az Európai Bizottság főtitkári posztjáról távozott, ez messze a legfontosabb adminisztratív hivatal az egész unióban.

A német jogásznak most azért kell távoznia, mert van egy olyan íratlan szabály, hogy nem jöhet a bizottság elnöke és főtitkára is ugyanabból a tagállamból. Mivel Selmayr német, Ursula von der Leyen megválasztásával megpecsételődött a sorsa, beadta a lemondását. Feladatait utódja megválasztásáig helyettese, Ilze Juhanzone veszi át.

Sokáig nem lehetett tudni, mi lehet az EU egyik legnagyobb hatalmú emberének következő munkája. Selmayr előre elmondta, hogy sokáig és keményen dolgozott a Berlaymont 12-13-ik emeletén, ezért most hosszú szabadságra megy. Közben viszont kiderült, hogy novembertől új munkája van: ő lesz az EU legfontosabb embere Ausztriában - írta a 24.hu.

Az Európai Bizottság minden tagországba delegál egy főképviselőt, aki gyakorlatilag az EU nagyköveteként működik. Mivel az eddigi bécsi főképviselő Berlinbe megy, megürült egy hely, amit Selmayr el tudott foglalni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×