eur:
395.16
usd:
364.35
bux:
65491.47
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az Európai Parlament honlapján közreadott képen Deutsch Tamás néppárti képviselő felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott vitán a parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2019. január 30-án.
Nyitókép: MTI/Európai Parlament/Jan Van de Vel

Új feladatot kaptak a magyar EP-képviselők

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megválasztották a testület úgynevezett parlamentközi küldöttségeinek tagjait.

Az EP tájékoztatása szerint a következő ötéves ciklusban

44 parlamentközi küldöttség működik majd.

Feladatuk a kapcsolattartás más országok, régiók és szervezetek parlamenti képviselőivel az unió alapértékeinek, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának terjesztése céljából.

Számos EP-delegációnak magyar tagja is van.

  • Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP képviselője az Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja lett.
  • Szájer József (Fidesz-KDNP) az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség póttagja lett.
  • Gál Kinga (Fidesz-KDNP) az EU-Kazahsztán, EU-Kirgizisztán, EU-Üzbegisztán és EU-Tádzsikisztán parlamentközi bizottságok és a Türkmenisztánnal és Mongóliával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja lett, valamint az AKCS, azaz 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni ország és az EU közötti kapcsolatokért felelő közgyűlésbe delegált küldöttség póttagja.
  • Győri Enikő (Fidesz-KDNP) az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlésbe delegált küldöttség tagja, az EU-Mexikó Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség póttagja, az EU-latin-amerikai parlamenti közgyűlésbe delegált küldöttség póttagja lett.
  • Bocskor Andrea (Fidesz-KDNP) a Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja, az EP és a keleti partnerországok képviselőiből álló Euronest Parlamenti Közgyűlésbe delegált küldöttség tagja, az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottságba delegált küldöttség póttagja lett.
  • Járóka Lívia (Fidesz-KDNP) a Pánafrikai Parlamenttel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja lett.
  • Tóth Edina (Fidesz-KDNP) az Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja lett.
  • Trócsányi László (Fidesz-KDNP) a Maghreb-országokkal és az Arab Maghreb Unióval fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja lett, beleértve az EU-Marokkó, EU-Tunézia és EU-Algéria parlamenti vegyes bizottságokat.
  • Gyürk András (Fidesz-KDNP) a délkelet-ázsiai országokkal és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja, az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlésbe delegált küldöttség póttagja lett.
  • Hidvéghi Balázs (Fidesz-KDNP) az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja, az EU-Chile parlamenti vegyes bizottságba delegált küldöttség tagja, az EU-latin-amerikai parlamenti közgyűlésbe delegált küldöttség tagja lett.
  • Deli Andor (Fidesz-KDNP) az EU-Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség tagja, az EU-Montenegró Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség póttagja lett.
  • Hölvényi György (Fidesz-KDNP) az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlésbe delegált küldöttség tagja, az Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség póttagja lett.
  • Kósa Ádám (Fidesz-KDNP) a délkelet-ázsiai országokkal és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja, az EU-Kazahsztán, EU-Kirgizisztán, EU-Üzbegisztán és EU-Tádzsikisztán parlamenti együttműködési bizottságokba delegált küldöttség és a Türkmenisztánnal és Mongóliával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség póttagja lett.
  • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottságba delegált küldöttség tagja, az EU-Szerbia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség póttagja lett.
  • Ara-Kovács Attila (DK) az EU-Oroszország Parlamenti Együttműködési Bizottságba delegált küldöttség tagja, az északi kapcsolatokért felelős, a Svájccal és Norvégiával fenntartott kapcsolatokért felelős és az EU-Izland parlamenti vegyes bizottságba és az Európai Gazdasági Térség (EGT) parlamenti vegyes bizottságába delegált küldöttség póttagja lett.
  • Molnár Csaba (DK) a délkelet-ázsiai országokkal és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja, az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség póttagja lett.
  • Rónai Sándor (DK) a NATO Parlamenti Közgyűlésével fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja, az EU-Törökország parlamenti vegyes bizottságba delegált küldöttség póttagja lett.
  • Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom képviselője az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja, az EU-Észak-Macedónia Parlamenti Vegyes Bizottságba delegált küldöttség póttagja lett.
  • Donáth Anna Júlia (Momentum Mozgalom) az EU-Albánia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség tagja, az EU-Törökország parlamenti vegyes bizottságba delegált küldöttség póttagja, az EU-Oroszország parlamenti együttműködési bizottságba delegált küldöttség póttagja lett.
  • Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) képviselője a Kínai Népköztársasággal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség póttagja lett.
  • Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője az AKCS-EU Közös Parlamenti Közgyűlésbe delegált küldöttség tagja, az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség póttagja lett.

A küldöttségek elnökeit és alelnökeit a delegációk alakuló ülésein, várhatóan szeptemberben választják meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Elárulta az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, mivel kerekedhetnek felül Oroszországon

Olekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka kiemelte a drónok fejlesztésének fontosságát az orosz erőkkel szembeni előny elérésében. A Telegramon tett nyilatkozatában, melyet Vadim Szuharevszkij helyettesével való találkozót követően adott ki, Szirszkij az aszimmetrikus megoldások felé való nyitottságát hangsúlyozta. Célja, hogy ezeknek az eszközöknek a használatával minőségi előnyt szerezzenek a létszámban fölényben lévő orosz hadsereggel szemben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×