eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Különös dolog hánykolódott az óceánon

Ötven éve íródott palackposta feladóját keresi egy ausztrál halász, aki Ausztrália déli partjainál találta meg az üvegbe zárt üzenetet.

Paul Elliot az ausztrál állami rádiónak elmondta, hogy fiával, Jyahval talált rá a palackra az Eyre-félsziget nyugati partjainál, ahol halászni voltak.

Elliot megpróbálja felkutatni az üzenet küldőjét, a brit Paul Gibsont, aki 13 éves korában hajózott el a nyugat-ausztrál Fremantle-től a délen fekvő Melbourne-ig.

David Griffin ausztrál oceanográfus szerint a palackot feltehetően partra sodorta a víz, és most egy vihar szabadíthatta ki, ezért maradhatott a part menti vízben épen. A szakértő hozzátette: az óceán sohasem nyugodt, így

teljesen lehetetlen, hogy a palack 50 éve sodródna a vízben.

"Ha Ausztrália déli partjainál dobták a vízbe, elképzelhetetlen, hogy ott maradt volna, hiszen a víz elvitte volna" – mondta Griffin.

Az egykori fiú földrajzi helyzetéről azt írta az üzenetben, hogy "ezer mérföldre van Fremantle-től", de nem derül ki, hogy valóban 1000 mérföldet, azaz 1600 kilométert akart-e írni.

Az 1960-as években sok százezer brit kivándorló utazott Ausztráliába, útjukat az ausztrál kormány támogatta, a gyermekek pedig ingyen utazhattak. Néhány éven belül azonban a britek negyede hazatért, mert nem váltak valóra álmaik.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×