eur:
394.3
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Új fontbankjegy jön, megvan, ki lesz rajta

Alan Turing matematikus portréja szerepel a két év múlva forgalomba kerülő új brit 50 fontos bankjegyen.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója jelentette be a manchesteri tudomány- és ipartörténeti múzeumban a széleskörű lakossági konzultáció eredményeként született döntést. A brit jegybank vezetője szerint

Turing háborús hős volt, akinek tevékenysége óriási hatást gyakorol még a mai nemzedékek életére is.

Alan Turing, akit a modern számítástudomány és a mesterséges intelligencia koncepciójának megalapozójaként tisztel a tudományos utókor, a II. világháború idején annak a csoportnak az élén állt, amely a Bletchley Parkban, a brit katonai hírszerzés kódfejtésre szakosodott akkori központjában feltörte a német hadvezetés által megfejthetetlennek hitt Enigma-kódot. Ezt a kódot használták az Atlanti-óceán északi vizein szövetséges konvojokra vadászó, a háború első szakaszában súlyos veszteségeket okozó német tengeralattjárók kommunikációjához is. A kód feltörése egyes történészi vélemények szerint évekkel rövidítette le a háborút.

Turingot e rendkívüli vívmány ellenére homoszexualitása miatt 1952-ben "súlyos közszeméremsértés" vádjával elítélték. Az ítélet úgy szólt, hogy Turing vagy börtönbe vonul, vagy "önkéntes" kémiai kasztrációnak veti magát alá. Turing végül e kezelést választotta, ám alig két évvel később, 1954-ben, néhány nappal 42. születésnapja előtt meghalt. Alan Turingot II. Erzsébet királynő a brit kormány kezdeményezésére 2013-ban utólagos kegyelemben részesítette.

A Bank of England által kezdeményezett társadalmi konzultáció résztvevői olyan tudományos hírességeket jelölhettek, akik valós személyek voltak, de már nem élnek. A jegybankhoz a konzultáció hat hete alatt 227 ezer javaslat érkezett 989 egykori tudósra.

Az 50 fontos a legmagasabb címletű brit bankjegy, de a hétköznapi bankjegyforgalomban igen ritkán lehet vele találkozni, a készpénzfizetések túlnyomó része az 5, a 10 és a 20 fontos bankókkal történik.

A Bank of England három éve indította el a brit készpénzállomány teljes megújítását és már forgalomban vannak az új, polimer alapanyagú öt- és tízfontos bankjegyek.

Az ötfontoson Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, az új tízesen a ma is világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen portréja látható.

Az új, ugyancsak polimer alapanyagú 20 fontos jövőre kerül forgalomba, J. M. W. Turner XVIII-XIX. századi angol festőművész önarcképével.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×