INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

kim dzsong nam

kim dzsong un

cia

Phjongcshang, 2017. február 14.Egy férfi nézi a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető mostohafivérének meggyilkolásáról szóló híreket televízión a dél-koreai Phjongcshangban 2017. február 14-én. Előző nap két nő mérgezett tűkkel megölte Kim Dzsong mostohafivérét, Kim Dzsong Namot a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Kim Dzsong Nam Észak-Korea néhai kommunista diktátorának, Kim Dzsong Ilnek az elsőszülött fia volt, aki a dél-koreai Yonhap hírügynökség tudósítása szerint házasságon kívül született, és 1995-ben Kínába emigrált.  (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

A CIA informátora lehetett Kim Dzsong Un meggyilkolt féltestvére

Infostart / MTI

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) informátora volt Kim Dzsong Un féltestvére, Kim Dzsong Nam, akit két évvel ezelőtt gyilkoltak meg Malajziában - értesült a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai lap.

Az amerikai újság azt írta egy meg nem nevezett személyre hivatkozva, akinek tudomása van minderről, hogy Kim Dzsong Nam és a CIA között "volt kapcsolat", de sok részlet erről nem ismert.

"Több korábbi amerikai illetékes azt mondta, valószínűtlen, hogy a féltestvér, aki éveken át Észak-Koreán kívül élt, és akinek nem volt ismert hatalmi bázisa Phenjanban, tudott volna részletekkel szolgálni a titkolózó ország belső működéséről" - írja a lap, amely szerint ugyanezek az illetékesek mondták azt, hogy

Kim Dzsong Namnak szinte bizonyosan voltak kapcsolatai más államok, különösen Kína titkosszolgálatával is.

Az újság azt írja, hogy Kim Dzsong Nam 2017 februárjában - amikor megölték - azért utazott Malajziába, hogy találkozzon a CIA-beli kapcsolattartójával, de feltehetően nem ez volt útjának egyetlen célja.

A CIA egyelőre nem reagált a lapban megjelent értesülésekre.

A 45 éves Kim Dzsong Namot 2017 februárjában gyilkolták meg Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén úgy, hogy arcára VX idegmérget kentek. A korábban megvádolt két elkövető - az indonéziai Siti Aisyaho és a vietnami Doan Thi Huong - azt vallotta, úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás felvételben vesznek részt. Az ügyészség mindkettejük ellen visszavonta a gyilkosság vádját, és mindkettejüket már szabadon engedték. Az ügy ezzel gyakorlatilag lezárult, mivel az észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával kapcsolatban megnevezett négy észak-koreai állampolgár nincs őrizetben. Ők még a gyilkosság napján elhagyták Malajziát.

Kuala Lumpur hivatalosan nem írta a phenjani rezsim számlájára a merénylet elkövetését, és világossá tette, hogy nem akarja az esetet politikai síkra terelni.

Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Nyitókép: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018