eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Fordulat Törökországban

Kilépett a recesszióból az első negyedévben Törökország gazdasága a statisztikai hivatal szerint, de a kilátások borúsak maradtak.

A török statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy január-márciusban szezonális és naptárhatással kiigazítva 1,3 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A tavalyi utolsó két negyedévben csökkent a GDP negyedéves szinten, így a török gazdaság egy évtizede először recesszióba került.

Éves összehasonlításban 2,6 százalékkal csökkent a GDP az idei első negyedévben, lassult az ütem a tavalyi negyedik negyedévben mért 3 százalékos visszaeséshez képest. A mezőgazdaság teljesítménye 2,5 százalékkal emelkedett január-márciusban, az iparé viszont 4,3 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 4 százalékkal csökkent.

Folyó áron számolva 16 százalékkal, 914 milliárd 699 millió török lírára emelkedett a GDP értéke.

A török gazdaság a tavalyi évben 2,6 százalékkal nőtt, meredeken lassult az ütem a 2017-ben mért 7,4 százalékhoz képest.

Elemzők annak tulajdonítják az első negyedévi növekedést, hogy az állami tulajdonú bankok politikai nyomásra fokozták a hitelek kihelyezését a márciusi helyhatósági választások hevében. Több elemző azonban arra figyelmeztetett, hogy a felpattanás kérészéletűnek bizonyulhat, és a tavaly nyáron kirobbant drámai devizaválsággal és következményeivel küzdő országot duplaaljú recesszió fenyegeti.

Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama tavaly nyáron történelmi mélypontra csökkent

a Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására.

A török líra 5 százalékkal gyengült az idei első negyedévben az amerikai-török kapcsolatok feszültségei és belpolitikai okok miatt, ráadásul a török jegybanknak alig maradt mozgástere egy újabb devizaválság kezelésére, mert leapadtak tartalékai. A fizetőeszköz árfolyamának lemorzsolódása magasan, 20 százalék körüli szinteken tartja az éves összevetésű inflációt, így a jegybank továbbra sem tudja csökkenteni az irányadó, egyhetes repokamatot, amely tavaly szeptember óta 24 százalékon áll.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×