eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Donald Trump amerikai elnök egy választási kampányrendezvényen a Nevada állambeli Elkóban 2018. október 20-án. A félidős kongresszusi választásokat novemberben rendezik az Egyesült Államokban. Trump ezen a napon bejelentette, hogy az Egyesült Államok felmondja a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt.
Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Fricskát kap Donald Trump

A kaliforniai szenátus törvényjavaslatot fogadott el arról, hogy a 2020-as választásokon az elnökjelölti listán csakis azok szerepelhetnek, akik öt évre visszamenőleg közzétették adóbevallásukat.

A törvényjavaslatot nagy többséggel, 27:10 arányban fogadta el a helyi szenátus, elemzők szerint válaszként arra, hogy Donald Trump elnök kijelentette: más elnökjelöltektől eltérően ő nem kívánja nyilvánosságra hozni az adóbevallását, mert azt szerinte még mindig vizsgálja az adóhatóság.

Ha a törvényjavaslat a kaliforniai kormányzó aláírása után hatályba lép, és Donald Trump változatlanul nem hozza nyilvánosságra az adóbevallását - a törvény megkövetelte öt évre visszamenőleg - akkor

előfordulhat, hogy a neve nem fog szerepelni az elnökjelölti listán az előválasztáson Kaliforniában.

A nyugati parti állam az Egyesült Államok legnépesebb tagállama, és az első között tartja meg az előválasztásokat.

"Mi úgy hisszük, hogy Donald Trumpnak - ha valóban nincs semmi rejtegetnivalója - elő kell állnia az adóbevallásaival" - jelentette ki az amerikai sajtónak Mike McGuire helyi demokrata párti politikus, aki a törvényjavaslat egyik előterjesztője volt.

A kaliforniai szenátus mind a tíz republikánus politikusa a törvényjavaslat ellen voksolt. Brian Jones, a helyi republikánusok egyik szenátora szerint ez a törvényjavaslat rossz politikai lépés, amint fogalmazott: "árt a kaliforniaiaknak".

Az állam törvényhozása egyszer - 2017-ben - már megszavazott egy hasonló törvényjavaslatot, de azt az akkori kormányzó, a demokrata párti Jerry Brown megvétózta. Brown szintén nem kívánta közzétenni az adóbevallását.

A jelenlegi kormányzó, a demokrata párti Gavin Newsom szóvivője közölte: a megszavazott törvényjavaslat már megérkezett a kormányzói hivatalba, és a kormányzó érdemei szerint fogja azt elbírálni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×