eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ellenzéki tüntetők és a kormányzathoz hű nemzeti gárda caracasi ősszecsapása 2019. április 30-án. A magát ideiglenes államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője felszólította a hadsereget, hogy lázadjon fel Nicolás Maduro elnök ellen és távolítsa őt el a hatalomból.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Az Egyesült Államok kész a katonai beavatkozásra Venezuelában

Az Egyesült Államok szükség esetén kész a katonai beavatkozásra Venezuelában, hogy véget vessen a felfordulásnak - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdai televíziós interjújában.

"Lehetséges a katonai beavatkozás. Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi" - mondta a tárcavezető a Fox Business Network műsorában.

Pompeo ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

Washington a békés hatalomátadást részesítené előnyben a latin-amerikai országban.

Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton szerint Pompeo a nap folyamán orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval készül telefonon egyeztetni a venezuelai válság miatt Moszkva és Washington között kialakult feszültségekről.

Bolton nem részletezte, hogy az Egyesült Államok mennyit tud a venezuelai elnök terveit illető orosz beavatkozásról, de leszögezte, Oroszország ténykedése nem kívánatos.

"Ez a mi féltekénk" - hangoztatta az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Ház előtt összesereglett újságíróknak.

"Ez nem az a hely, ahol az oroszok beavatkozhatnak. Ez hiba a részükről, és ez nem fogja a kapcsolatok javulását szolgálni"

- fűzte hozzá Bolton.

Az amerikai külügyminiszter kedd este a CNN hírtelevíziónak adott interjújában azt állította: Nicolás Maduro venezuelai elnök aznap készen állt arra, hogy elhagyja az országot és Kubába meneküljön, de Moszkva maradásra bírta.

Juan Guaidó ellenzéki vezető kedden felhívást intézett a hadsereg tagjaihoz, hogy segítsenek eltávolítani a hatalomból Nicolás Maduro elnököt, ám a jelek arra mutatnak, hogy felszólítása nem talált követőkre. A venezuelai elnök és Vladimir Padrino védelmi miniszter kedden este közösen jelent meg a többségében a kormány finanszírozta Telesur televízióban, és Maduro bejelentette, hogy a hadsereg továbbra is mellette áll. Az elnök közölte: államcsínykísérletet hiúsítottak meg.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×