eur:
392.37
usd:
361.59
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf

Történelmi lépés az ortodox egyházban

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka Isztambulban átadta Epifanij metropolitának, az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyház fejének az egyház elismeréséről aláírt hivatalos dokumentumot (tomosz).

A dokumentum átadására az isztambuli Szent György-székesegyházban került sor, az Urunk megjelenése (vízkereszt) ünnepén tartott liturgia után. Ugyanitt írta alá I. Bartholomeosz szombaton az ukrán ortodox egyháznak az orosz ortodox egyháztól való elszakadását szentesítő okiratot.

Mindkét szertartáson jelent volt az önálló ukrán egyház mellett kampányoló Petro Porosenko ukrán elnök és kísérete is.

Az ukrán küldöttség tagja volt Andrij Parubij házelnök, Pavlo Klimkin külügyminiszter, Sztepan Poltorak védelmi miniszter, valamint Viktor Juscsenko volt államfő is.

Az ökumenikus pátriárka a tomoszban felhívta a többi autokefál ortodox egyházat, hogy ismerjék el az új autokefál egyházat, és nevezzék azt "legszentebb ukrán egyháznak". A dokumentum szerint az új egyház működési területe Ukrajnára korlátozódik, azon kívül nem alapíthat egyházközségeket.

A szertartás után Petro Porosenko újságírók előtt Ukrajna függetlensége megerősítése egyik lépésének nevezte az önálló ukrán ortodox egyház elismeréséről szóló tomoszt, amely "megerősíti a vallásszabadságot, a felekezetek közötti békét, erősíti az állampolgárok jogait és szabadságjogait, különösen azokét, akik nem voltak kapcsolatban az ökumenikus ortodox egyházzal, akiket igazságtalanul nem kanonikus egyháznak neveztek".

Kliment érsek, a Moszkva fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház szinódusi tájékoztatási osztályának vezetője az ukrán egyházban 30 éve meglévő "egyházszakadás törvénybe foglalásának" nevezte a dokumentum átadását. A most önállónak elismert ukrán ortodox egyház Ukrajna függetlenné válása (1991) után szakadt ki a moszkvai patriarchátushoz tartozó egyházból, amellyel 1686 óta egységben volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×