eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Parkland, 2018. február 15.Rendőrök a floridai Parkland középiskolájának egyik oldalbejárata előtt 2018. február 14-én, miután egyik volt tanulója lövöldözött az intézményben és megölt legalább tizenhét személyt. Tizenhatan megsebesültek. (MTI/EPA/Cristobal Herrera)
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Tényleg fegyvert adnának a tanárok kezébe

A floridai oktatási intézmények tanárainak felfegyverzését javasolja a tavalyi parklandi iskolai mészárlásról készült végleges jelentés. A több mint 400 oldalas dokumentum golyóálló üvegek telepítését és úgynevezett menedékövezetek létesítését is javasolja az általános és középiskoláknak. Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője szerint mindez megoldást jelenthet a tömegmészárlások elkerülésére.

Tizenhét ember halt meg 2018 februárjában a floridai Parkland egyik középiskolájában, miután az iskola egy volt diákja, a 19 éves Nikolas Cruz tüzet nyitott és válogatás nélkül lövöldözni kezdett gépkarabélyával. Bár később kiderült, a tinédzser mentális betegségekkel küzdött, fegyverét mégis legálisan vásárolhatta meg egy közeli üzletben.

Ez volt az Egyesült Államok legtöbb halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözése azóta, hogy 2012-ben a Connecticut állambeli Sandy Hook Általános Iskolában 27 emberrel végzett egy 20 éves merénylő.

1999 óta 193 amerikai iskolában lövöldöztek, amely összesen 187 ezer diákot érintett, sokan egyenesen iskolai lövöldözés-válságról beszélnek az Egyesült Államokban.

A tavaly februári vérengzést követően ismét fellángolt a vita a fegyvervásárlás és -tartás szigorításáról, a legtöbben ugyanis az enyhe jogszabályi környezetet okolják a lövöldözések növekvő száma miatt.

A parklandi merénylet körülményeit feltáró különleges vizsgálóbizottság most azonban közzétette végleges, mintegy 440 oldalas jelentését, amelyben egyebek mellett

a floridai oktatási intézmények tanárainak felfegyverzését javasolja, és szorgalmazza az úgynevezett biztonságos menedékövezetek létesítését.

A dokumentumot a floridai kormányzó megbízásából egy rendőrökből, valamint az igazságszolgáltatás és az oktatásügy szakembereiből álló bizottság készítette.

Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője szerint a felfegyverzett tanárok hatásosan vehetik fel a harcot az ámokfutókkal. Mint kifejtette ugyanis, számos olyan esemény volt az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben, amikor a fegyveres ámokfutókat fegyveres civilek fékezték meg, de ezek híre a médiába nem jutott el. Annak kicsi az esélye, hogy a rendőrök időben kiérkezzenek – tette hozzá.

Vass Gábor közölte azt is:

a felfegyverzett tanárok szakszerű kiképzésen vesznek részt és szigorú átvilágításon esnek át.

Amerika-szerte már számos államban tanítanak fegyverrel zsebükben tanárok: Colorado államban például az önkéntes fegyveres oktatóknak egy három napos továbbképzésen kell átesniük mielőtt felfegyverkeznének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×