eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Irán hadihajókat küld az amerikai partok közelébe

Irán hadihajókat küld márciustól az Atlanti-óceánra - jelentette be Turádzs Hasszáni, az iráni haditengerészet egyik magas rangú parancsnoka pénteken.

Elemzők szerint Teherán biztonsági kockázatként értékeli az amerikai repülőgép-hordozók állomásoztatását a Perzsa-öbölben, s ezt ellensúlyozva az iszlám köztársaság növelni szeretné tengerészeti egységeinek műveleti hatáskörét legfőbb ellensége, az Egyesült Államok partjainak közelében.

Az iráni flottilla a márciusban kezdődő perzsa újév elején fog útra kelni - mondta Hasszáni. "Az Atlanti-óceán messze van, s az iráni flottilla művelete eltarthat akár öt hónapig is" - tette hozzá az ellentengernagy, akit az IRNA állami hírügynökség idézett.

Hasszáni szerint a flottilla tagja lesz a 2018 decemberében szolgálatba állított Sahand fregatt is.

A Sahand rendelkezik helikopterfedélzettel, és iráni források szerint repülőgépek és hajók elleni rakétarendszerrel, valamint elektronikai hadviselési eszközökkel is.

Hasszáni még decemberben bejelentette: Irán hamarosan két vagy három egységből álló hajórajt küld Venezuelába. Az iráni hadsereg egyik magas rangú tisztségviselője akkor azt mondta, mivel az amerikai repülőgép-hordozóknak szabad az iszlám köztársaság tengeri határai mentén a nemzetközi vizeken hajózniuk, az iráni hadihajók is megtehetik ezt az amerikai vizek közelében.

Az iráni haditengerészet az utóbbi években kiterjesztette működési területét a többi között az Indiai-óceánra és az Ádeni-öbölre a szomáliai kalózok elleni küzdelem keretében.

"Az iráni haditengerészeti erők tartós jelenlétükkel a nemzetközi vizeken a hadsereg főparancsnokának (Ali Hamenei ajatolláhnak, az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének) utasításait hajtják végre, felvonják az Iráni Iszlám Köztársaság zászlaját, meghiúsítják az Irán-ellenes összeesküvéseket, és biztosítják a hajózási útvonalakat" - hangsúlyozta Hasszáni.

Washington és Teherán szócsatái elmérgesedtek azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta a 2015-ös atomalkut, és visszaállította a felfüggesztett szankciókat Iránnal szemben. A teheráni vezetés ismételten figyelmeztetett, hogy elvágják a Perzsa-öböl menti országokból induló olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, ha Washington megakadályozná az iráni olajexportot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×