eur:
392.83
usd:
367.92
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Prága törölte egy listáról a budapesti nagykövetséget

Csehországnak jelenleg 96 nagykövetsége van a világban, amelyekből 17 volt eddig kiemelt fontosságúnak minősítve, erről a listáról került le a budapesti képviselet.

Törölte a budapesti nagykövetséget a kiemelt cseh diplomáciai képviseletek listájáról Tomás Petrícek cseh külügyminiszter. A Lidové Noviny cseh konzervatív napilap összeállítása szerint Csehországnak jelenleg 96 nagykövetsége van a világban, amelyekből 17 volt eddig kiemelt fontosságúnak minősítve.

Januártól kezdve a "top" cseh nagykövetségek listájából kikerül a budapesti mellett az ankarai, a kijevi és a római nagykövetség.

"A legfőbb ok gazdasági, költségeket takarítunk meg, amelyeket máshová tudunk átirányítani. Csehország például Maliban nyit új nagykövetséget" - indokolta a döntést a lapban Tomás Petrícek.

"Visszatérünk azokhoz az időkhöz, amikor a lista a nagyhatalmakra, a szomszédos országokra és a kulcsfontosságú intézményekre orientálódott" - magyarázta a miniszter.

A Lidové Noviny szerint a döntés kulcsfontosságú politikai jelzés, amellyel Csehország kinyilvánította prioritásait. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a cseh diplomácia legfőbb pilléreinek átrajzolásáról a külügyminisztérium a kormányhivatallal és az elnöki irodával nem konzultált.

"Nem vagyok tájékoztatva, most hallom először"

- reagált a lap érdeklődésére Andrej Babis cseh kormányfő. Jirí Ovcácek, az államfő szóvivője pedig nem kívánta kommentálni az értesülést.

A négy nagykövetség státusának csökkentése a Lidové Noviny kommentárja szerint "ebben az időben nem szerencsés". Az újság rámutat: például Magyarországot a kormányprogram is a kiemelt fontosságú országok közé sorolta, és a visegrádi csoportban Prága fontos partnere.

A tekintélyes lap azt írja, hogy Csehország és Magyarország között politikai és személyes szinten is egyre szorosabb az együttműködés. Pénteken Prágába látogat Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki már többször is járt a cseh fővárosban, látogatása ezúttal első ízben hivatalos jellegű lesz.

Közben a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap arról írt, hogy értesülése szerint Andrej Babis kormányfőt és Milos Zeman államfőt is "idegesítik" a Tomás Petrícek bizonyos lépései és nyilatkozatai, és nyomást gyakorolnak Jan Hamácek belügyminiszterre, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnökére, hogy távolítsa el Petríceket, aki a párt tagja, a tárca éléről. Hamácek ismételten úgy nyilatkozott, hogy erre nem lát semmi okot.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×