eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Andrej Babis cseh milliárdos, a cseh parlamenti választásokon győztes ANO mozgalom elnöke 2017. október 23-án.
Nyitókép: MTI

Andrej Babis folyamatos vitákra számíthat

Milos Zeman államfőnek és a kommunistáknak nagy befolyása lesz az új cseh kormányra, és az egyéni döntéshozáshoz szokott Andrej Babis miniszterelnöknek fel kell készülnie, hogy szociáldemokrata koalíciós partnerével is folyamatos vitái lesznek - mutat rá a cseh sajtó a második Babis-kormány megalakulását kommentáló csütörtöki írásaiban.

A baloldali Právo szerint az ANO marketing-politikája és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) baloldali politikája folyamatosan ütközni fog egymással. "Míg Babisnak elég lesz felmérni, mi váltja ki a legnagyobb indulatokat az emberek körében, és hozzátenni ehhez néhány frázist Csehország visszatéréséről Európa élére, ahogy ez Masaryk elnök idején volt, addig Jan Hamácek (a CSSD elnöke) azt jelzi, hogy valódi baloldali értékeket akar megvalósítani. Hogy végül ki lesz kettejük közül sikeresebb a választók körében, azt az idő fogja megmutatni" - írja a lap.

A Právo úgy véli, hogy Zeman és a kommunisták is "izgalmas" perceket szereznek majd a kormányfőnek. Szerinte Zeman az új kormány egyik "atyjának" tekinti magát, ezért igyekezni fog megerősíteni befolyását a végrehajtó hatalom hátterében, ahol az államfőnek azonban semmi keresnivalója nincs.

"Huszonnyolc év elteltével a cseh politikai elit újra a kommunista párt központi bizottságának a döntésére fog várni" - jegyzi meg ironikusan az E15 gazdasági napilap, arra célozva, hogy a kisebbségi ANO-CSSD koalíciós kabinet csak a kommunisták segítségével kaphat bizalmat a parlamenti alsóházban. Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) központi bizottsága szombaton dönt az ügyben.

"Figyelemreméltó, hogy a CSSD elhatárolódik ettől, és azt állítja, hogy együttműködési megállapodást a kommunistákkal csak az ANO-nak kell megkötnie" - mutat rá az újság. Úgy véli: a CSSD valószínűleg nem tudatosítja, hogy ezzel milyen hatalmat ad Babis és a kommunista pártelnök, Vojtech Filip kezébe.

A Lidové Noviny az új kormány megalakulásának ellentmondásaira hívja fel a figyelmet. "A második leggazdagabb cseh egy olyan kormány élére állt, amely már nem is lehetne baloldalibb. Az emberarcú szocializmus lassan kezd visszatérni" - írja a konzervatív lap kommentárjának szerzője.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×