eur:
394.67
usd:
370.9
bux:
66431.02
2024. április 16. kedd Csongor

Sztrájk bénítja Argentínát

Leállt a tömegközlekedés, zárva maradtak az üzletek és a benzinkutak.

Általános sztrájk bénította meg hétfőn Argentínát, a dél-amerikai országban leállt a tömegközlekedés, a légitársaságok törölték járataikat, az ipar és kereskedelem nagyrészt szintén leállt, miután az argentínai CGT szakszervezeti központ 24 órás munkabeszüntetést hirdetett a konzervatív államelnök gazdaságpolitikája ellen.

Mintegy 600 légi járatot töröltek, ami legkevesebb 71 ezer utast érintett.

A sztrájk a mindennapi élet szinte minden részére hatással volt, így az élelmiszerüzleteket, benzinkutakat, iskolákat, bankokat, kikötőket is érintette.

A szakszervezetek a magas inflációra hivatkozva új bérmegállapodást sürgetnek. A kormány maximum 15 százalékos béremelésbe egyezne bele, miközben az árdrágulás éves szintje június elején 26 százalékos volt.

A tiltakozó akció egyben az argentin vezetés megszorítási intézkedései ellen is irányul, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap a kölcsön folyósításának feltételeként határozott meg. Argentína a helyi fizetőeszköz erős leértékelését követően 50 milliárd dollár pénzügyi támogatást kapott. Cserébe Buenos Aires beleegyezett a költségvetési hiány gyorsabb lefaragásába, valamint abba, hogy az inflációt 27 és 32 százalék közötti sávban tartja.

A munkavállalói képviseletek most attól tartanak, hogy a költségvetési megszorítások miatt masszív leépítési hullám indul az államigazgatásban, és leállítják az állami építkezési projekteket is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×