INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

izrael

irán

válaszcsapás

háború

Golán-fennsík, 2013. május 5.Izraeli katonák őrködnek páncélozott harci járművökön a Golán-fennsíkon, a szíriai Kan Arnabi város közelében 2013. május 5-én, miután ezen a napon izraeli rakéta csapódott be Damaszkuszban. Izraeli források szerint a támadás olyan rakéták ellen irányult, amelyeket Irán a libanoni Hezbollah milíciának szánt. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Éleződik az iráni-izraeli háború

Infostart / MTI

Többtucatnyi iráni katonai célpontot támadott Szíriában csütörtökre virradóra az izraeli légierő, válaszul a Golán-fennsíki izraeli hadállások ellen kilőtt rakétákra, amelyeket Izrael szerint az iráni al-Kudsz Brigádok indítottak el.

Jonathan Concricus alezredes hírügynökségeknek nyilatkozva azt mondta: a szíriai légvédelem több tucatnyi elhárító rakétát lőtt ki, de egyetlen izraeli harci gépet sem találtak el.

Az al-Kudsz Brigádok rakétatámadása az eddigi legsúlyosabb volt Izrael ellen

- tette hozzá.

A rakéták közül négyet elhárított az izraeli légvédelem, de a többi sem ért célt. Izrael részéről is ez volt a legsúlyosabb hadművelet Szíriában az ottani háború kezdete óta hírszerzési és logisztikai létesítmények, raktárak ellen. Ezúttal számos szíriai légvédelmi állást is megsemmisítettek - mondta a szóvivő. Az alezredes hangsúlyozta: az izraeli csapatok továbbra is teljes készültségben lesznek.

"Felkészültünk egy esetleges újabb iráni rakétatámadásra"

- hangsúlyozta. Szólt arról is, hogy Izrael a szíriai művelet előtt értesítette a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszországot.

Az iráni katonák veszteségeiről egyelőre nem tudni. A szíriai fővárosban, Damaszkuszban robbanások sorozatai hallatszottak hajnal előtt, ezzel egy időben pedig a szíriai légvédelem válaszcsapásainak döreje uralta a térséget.

A SANA szíriai állami hírügynökség idézte a szíriai hadsereg tisztjét, aki azt mondta: az izraeli rakéták szíriai védelmi állásokra, radarállomásokra és fegyverraktárakra csaptak le, az ellenséges rakéták többségét azonban megsemmisítették.

Nyitókép: Atef Szafadi
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018