eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Roberto Fico, az olasz képviselőház elnöke, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa sajtótájékoztatón beszámol a Sergio Mattarella olasz államfővel tartott megbeszélése eredményéről a római államfői rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. április 23-án. Mattarella az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítás lehetőségének felmérésével bízta meg Ficót. Olaszországban március 4-én tartottak választásokat, de egyetlen párt vagy pártszövetség sem szerzett többséget. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)
Nyitókép: Ettore Ferrari

Roberto Fico tárgyalhat az olasz kormányalakításról

Roberto Ficót, a képviselőház elnökét, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusát bízta meg az olasz államfő, hogy felmérje az M5S és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítás lehetőségét - jelentette be az olasz elnöki palota hétfőn.

Roberto Ficónak csütörtökön kell beszámolnia az államfőnek a konzultáció eredményéről.

Rövid sajtónyilatkozatában Roberto Fico azt mondta, azonnal megkezdi az egyeztetést a két párttal Olaszország érdekeit tartva szem előtt. Olaszországban március 4-én tartottak választásokat. A legtöbb szavazatot a - Liga, a Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) alkotta - jobboldali koalíció szerezte, a legnagyobb pártnak az M5S bizonyult, de egyikük sem szerzett a kormányalakításhoz elegendő többséget.

Az államfő, Sergio Mattarella április 4-én és 5-én tartott egyeztetést a parlamenti pártokkal, majd újabb kört április 14-én és 15-én. Ezt követően, április 18-án, a szenátus elnökét, Maria Elisabetta Alberti Casellatit bízta meg, hogy felmérje az M5S és a jobbközép koalíciót vezető Liga közti kormány lehetőségét, eredmény nélkül.

Az M5S kezdettől hangsúlyozza, hogy a kormányzás érdekében a Ligával és a PD-vel is kész úgynevezett kormányszerződést kötni. Az M5S egyedül azt zárta ki, hogy a jobboldali szövetség egészével, kiváltképpen a FI-vel és ennek elnökével, Silvio Berlusconival alakítson kormányt.

Roberto Fico az M5S egyik első, mozgalmi tagjának számít, aki a párt baloldali szárnyát képviseli. Közismert, hogy nem mindenben ért egyet Luigi Di Maióval, az M5S miniszterelnök-jelöltjével, aki a politikai formáció mérsékeltebb szárnyát vezeti.

A PD politikusainak egy része azt hangoztatja, hogy a párt nem kíván az M5S-szel kormányra lépni, inkább ellenzékbe vonul. Mások szerint azonban a kormányalakítás lehetősége váratlan segítséget nyújthat a választásokon a jobboldal és az M5S mögött harmadikként befutott PD-nek. A felmérések szerint a két párt választói sem ellenzik a közös kormányzást, hiszen a PD csalódott szavazóinak nagy része az M5S-re voksolt március elején.

Roberto Fico konzultációjával egy időben tovább tart a közeledés Luigi Di Maio és a Ligát vezető Matteo Salvini között. Luigi Di Maio úgy fogalmazott, Salviniben megbízik. Matteo Salvini pedig visszaüzent Di Maiónak, hangoztatva, hogy a közös kormányzás érdekében kész lemondani minden kormányzati tisztségről.

A legkisebb olasz tartományban, Molisében vasárnap tartott választást a jobboldali szövetség jelöltje nyerte, a szavazatok több mint 44 százalékával lett tartományi elnök az M5S jelöltje előtt. Most vasárnap Friuli-Venezia Giuliában választanak új elnököt és tartományi testületet.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×