eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy valószínűséggel meghaltak a tengeralattjáró legénységének tagjai

Nagy valószínűséggel meghaltak a tengeralattjáró legénységének tagjai

Technikai hiba okozhatta az eltűnt argentin tengeralattjáró balesetét – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádiónak. Kaiser Ferenc szerint a legénység már nem él.

Egymásnak ellentmondó információk keringtek a sajtóban az eltűnt tengeralattjáró ügyében – hangsúlyozta Kaiser Ference. A legfrissebb hírek szerint tengeralatti szenzorok robbanásszerű zajokat észleltek a térségből. A szakértők úgy vélik, nem robbanás történt, inkább a hajótest összeroppanását érzékelték a készülékek. Tehát valószínűleg úgynevezett összeroppanási mélység alá került a tengeralattjáró, ezt ennél a típusnál 600 méterre becsülik – tette hozzá a szakértő.

Az is lehet, hogy ennél kisebb mélységben történt a hajótest megtörése, hiszen szárnyra kapott az a hír is, hogy az argentin haditengerészet a jármű nagyjavítását egy év helyett öt év alatt végezte el. Ennek során a hajótest kettévágva állt, ami súlyos kockázatot jelent a szerkezet állapotát illetően. Ha nem megfelelően történt a test összeillesztése, akkor a hegesztési varratok mentén szétrepedhetett a hajó.

A legénység tagjai biztos, hogy életüket vesztették – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. A tengeralattjáró valószínűsíthető összeroppanása következtében gyors halált halhattak. Bár egyelőre csak egy akusztikus jel utal erre, amit más is okozhatott – tette hozzá. Ha a jármű sértetlenül leült a tenger fenekére, akkor az oxigén fogyott el annak teréből, hiszen 17-e óta keresik a hajót, és fedélzeten tartózkodóknak 7 napra elegendő oxigénjük lehetett.

Az eltűnést követően reménykedtek abban, hogy valamilyen műszaki meghibásodásnak köszönhetően a felszínre sodródik a tengeralattjáró. A szakértő szerint ez is kizárható, mivel közel 4 ezer ember, több tucat hajó és majdnem két tucat tengeri felderítő repülőgép keresi a járművet.

A baleset feltételezett helyszínén – a Falkland-szigetek és Argentína között elhelyezkedő területén – nyár eleji időjárás uralkodik, a tengeren 6-12 méteres hullámok emelkednek, és 100-150 km/h-s széllökések nehezítették a kutatást. Napközben 8-10, éjszakánként 2-3 fokos hőmérséklet jellemezte a térséget – hívta fel a figyelmet Kaiser Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×