eur:
386.94
usd:
356.01
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Hatalmas botrány robbanhat

A Watergate-ügy, amely Richard Nixon elnök lemondásához vezetett, elhomályosulhat annak a botránynak az árnyékában, amely a Donald Trump környezetének orosz kapcsolatait firtató vizsgálatok után kirobbanhat - idézte a Business Insider James Clapper titkosszolgálati szakértő véleményét.

Egy több mint ötvenéves hírszerzői múlttal rendelkező amerikai szakember úgy véli, hogy a Donald Trump elnök környezetének orosz kapcsolatait firtató vizsgálatok nagyobb botrányt eredményezhetnek, mint amekkora a Richard Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-ügy volt. A Business Insider cikkét a napi.hu idézi.

A Watergate-botrányban kiderült, hogy republikánus Nixon az 1972-es választások alatt lehallgatta a Demokrata Párt kampányközpontjában folyó beszélgetéseket.

Clapper már John F. Kennedy elnöksége alatt, az 1960-as évek elején az USA hírszerzésénél dolgozott és még az előző államfő, Barack Obama idején is vezető beosztást töltött be ebben a szakmában. Mint mondja, minden elnököt lojálisan szolgált pártállására való tekintet nélkül,

ám Trumppal más a helyzet.

Ma már magánemberként mondhatom, hogy rettenetesen aggaszt az a támadás, amely az amerikai politikai rendszert kívülről és belülről éri - fejtegette. Kívülről Oroszország rontott rá kiberakcióval a demokratikus berendezkedésre, belülről az elnök maga az, amely bomlasztja a demokratikus ellensúlyok rendszerét.

Clapper egyszerűen érthetetlennek tartja, hogy a Donald Trump környezetének tagjai miért keresték vagy fogadták el az oroszok társaságát. A hírszerző szakember úgy véli, hogy a két nagy párt és az amerikai nemzet jövője szempontjából is életbevágóan fontos kideríteni, mi van ennek az ügynek a hátterében.

Azt ugyanakkor nem tudja, hogy lehet-e valaki kezében "füstöltő pisztoly" - tette hozzá arra célozva, hogy mindent elsöprő tények derülhetnek ki.

Vélhetően nem véletlen, hogy Clapper éppen James Comey volt FBI-igazgató szenátusi meghallgatása előtt egy nappal szólalt meg. A hírszerzési bizottság tagjai minden bizonnyal rá fognak kérdezni, hogy igaz-e az a kiszivárogtatott hír, miszerint Trump nyomást gyakorolt rá, hogy állítsa le a számára kínos FBI-vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk
Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Miközben az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy fegyvereiket csak Ukrajna megszállt részein vethetik be orosz erők ellen, egy ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hogy az ukrán seregek frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Vlagyimir Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán, és így Harkiv el fog esni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Újabb műtéten esett át Robert Fico, továbbra is súlyos az állapota – Híreink Szlovákiából pénteken

Peter Pellegrini, Szlovákia megválasztott köztársasági elnöke elmondta, csütörtökön röviden találkozott Robert Ficóval, a szerdán meglőtt szlovák miniszterelnökkel, akivel röviden beszélni is tudott. A leendő államfő szerint Fico emlékszik a merényletre és a kórházba szállítására is. Robert Kaliňák védelmi miniszter péntek délutáni tájékoztatása szerint újabb műtéten esett át Fico pénteken, állapota továbbra is súlyos. Frissülő cikkünkben követjük a szlovákiai eseményeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×