INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

németország

afganisztán

kabul

robbantás

nagykövetség

sérültek

A német nagykövetség több munkatársa is megsebesült Kabulban

A német nagykövetség több munkatársa is megsebesült Kabulban

InfoRádió / MTI

Megsebesült a kabuli német nagykövetség több munkatársa, egy afgán biztonsági őr pedig életét vesztette az afganisztáni fővárosban szerdán a német követségnél elkövetett robbantásban, amelynek mintegy 80 halottja és 350 sebesültje van - közölte Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

A miniszter közleménye szerint a merénylet után a nagykövetség valamennyi munkatársát biztonságba helyezték,

Berlinben összehívták a tárca válságstábját.

Németország továbbra is elkötelezetten támogatja az afgán kormányt az ország stabilizálásában, és ezen "cseppet sem változtatnak" a "megvetésre méltó" támadások - hangsúlyozta Sigmar Gabriel.

A robbantás utáni helyzetről sokat elmond az itt látható képgalériánk.

A támadás

felerősítette a németországi közéleti vitát arról, hogy szabad-e visszaküldeni Afganisztánba elutasított menedékkérőket.

A hatóságok éppen szerdára tervezték egy újabb csoport elutasított afgán menedékkérő hazatoloncolását repülővel. A járat indítását elhalasztották

Német hírtelevíziók helyszíni jelentései alapján a terrorcselekményt közvetlenül a nagykövetség előtt hajtották végre. Az épületegyüttesben súlyos károk keletkeztek, annak ellenére, hogy a robbantások erejének tompítását szolgáló védőfal veszi körül.

A sebesült munkatársak száma egyelőre nem ismert.

Az afgán hatóságok első adatai szerint a merényletet egy tartálykocsival hajtották végre, amelyben mintegy 1500 kilogramm robbanóanyagot helyeztek el. Az elkövetők ismeretlenek. A robbantásban legkevesebb 80 ember meghalt és 350-nél is többen megsebesültek. A támadást a délelőtti csúcsforgalom idején hajtották végre a diplomáciai negyedben. A német nagykövetség mellet más fontos létesítmények is megrongálódtak.

A berlini kormányszóvivői tájékoztatón Maria Adebahr, a külügyminisztérium helyetteses szóvivője elmondta,

egyelőre nem tudni, hogy célzottan a nagykövetség ellen irányult-e a támadás.

A robbantásban egy német munkatárs könnyebben, egy helyi, afgán alkalmazott súlyosan megsebesült, továbbá életét vesztette egy külső afgán biztonsági cég fegyveres őre. A külképviseleten egyelőre szünetel az ügyfélfogadás.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye Afganisztánban.

Az összefogást hangsúlyozták

A német diplomácia vezetője a legélesebben elítélte a merényletet, amely szavai szerint különösen visszataszító, mert civilek és olyan emberek ellen irányult, akik éppen azért vannak Afganisztánban, hogy a helyiekkel együtt az ország "jobb jövőjéért dolgozzanak".

Angela Merkel kancellár a városi önkormányzatok szövetségének (Deutscher Städtetag) közgyűlésén szerda délután mondott beszédében a kabuli robbantásra kitérve hangsúlyozta: "az ilyen pillanatokban ismét megmutatkozik, hogy a terrorizmus nem ismer határokat" és "mindannyiunk ellen irányul, mindegy, hogy Manchesterben, Berlinben, Párizsban, Isztambulban, Szentpéterváron vagy mint ma, Kabulban".

Azonban a részvét és a gyász is határokon átívelően egyesíti az embereket, és megerősíti határozottságukat. Így a kabuli támadók is csak azt érték el, hogy "folytatjuk a harcot a terrorizmus ellen, és meg is nyerjük" - jelentette ki a német kancellár.

BBC-s áldozat

A kabuli robbanásban meghalt a BBC egyik afgán állampolgárságú dolgozója - erősítette meg a hírt a brit közszolgálati adó. Mohammed Nazír sofőr négy újságírót szállított a BBC helyi irodájába. Az újságírók megsebesültek, állapotuk azonban nem életveszélyes.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018