eur:
395.15
usd:
368.05
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
G7: meg kell értetni a globalizáció előnyét és egységet kell képviselni

G7: meg kell értetni a globalizáció előnyét és egységet kell képviselni

Fontos üzeneteket fogalmazott meg Donald Tusk és Jean-Claude Juncker.

Mivel a világ országai egyre gyakrabban szembesülnek a békére és biztonságra veszélyt jelentő stratégiai globális problémákkal, fenn kell tartani az egységet a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelme érdekében - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a szicíliai Taorminában, a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport kétnapos csúcstalálkozóján elmondott köszöntőjében pénteken.

Tusk elmondta, a csúcstalálkozó fő témái a világgazdaság, a külpolitika, a polgárok biztonsága és a környezeti fenntarthatóság lesznek.

  • Az 1975-ben alakult G7-csoportnak Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Japán és Olaszország, továbbá az 1986-ban csatlakozott Kanada a tagja.
  • A találkozókon szokás szerint részt vesznek az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Unió (EU) képviselői is.

Tusk hozzátette, nem titok, hogy a G7 csoport vezetőinek álláspontja bizonyos kérdésekben különböző, de egységet kell mutatniuk az olyan problémák megoldásában, mint a szíriai háború, az orosz agresszió Ukrajnában, az észak-koreai nukleáris és ballisztikus rakétakísérletek, vagy a Dél-kínai-tengeren folytatott területszerzés.

Ha a G7 csoport nem mutat egységet, a világ helyzete kikerülhet az irányítás alól

- vélekedett.

Tusk reményének adott hangot, hogy a vezetők egységet mutatnak az ukrán konfliktussal kapcsolatban. Kijelentette, támogatja Ukrajna függetlenségét, területi integritását és szuverenitását. Leszögezte, a konfliktus megoldása csak a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásával érhető el - tette hozzá.

G7: meg kell értetni a globalizáció előnyét és egységet kell képviselni

Az elnök arra szólította fel a vezetőket, legyenek egységesek a "szíriai brutalitás" befejezése melletti elhatározásukban is. "Készen kell állnunk arra, hogy növeljük erőfeszítéseinket a terrorizmus felszámolására Szíriában, és megtaláljuk a politikai rendezés eszközeit" - fogalmazott.

Véleménye szerint felelősség terheli a csoport azon tagjait, akik - akárcsak Irán és Oroszország - együttműködtek Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerével.

"Ahelyett, hogy időt vesztegetnénk, használni kell a befolyásunkat, hogy valós tűzszünetet hozzunk létre, megállítsuk a vegyi fegyverek használatát, valamint biztonságos és azonnali humanitárius hozzáférést biztosítsunk minden rászorulóknak" - jelentette ki.

Végezetül elmondta, a migrációs válság kezelésében is szükség van a G7 csoport egységére. A csúcstalálkozó helyszínére utalva hozzátette, a globális kihívás ugyanis Szicíliában is valódi probléma.

Az Európai Unió célja a jelenlegi nemzetközi szintű együttműködés szintjének fenntartása a válság kezelésében.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a G7 tagjainak feladata, hogy megértessék a globalizáció működését azokkal, akik nem látják, hogy az hogyan szolgálja a javukat.

Elmondta,

az európaiak 45 százaléka véli úgy, hogy a globalizáció veszélyt jelent, nem pedig lehetőséget.

A G7-eknek megfelelő módon kell kezelniük ezt a helyzetet, és a közös értékek - mint a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság, valamint az emberi jogok - mentén többoldalú megoldásokat kell keresniük a problémák megoldására. Hidakat kell építeni, nem pedig falakat - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

Kásler Miklós: tényleg rákos lesz 2050-re, aki akkor elhagyja a 65-öt

2050-re, akik megérik a 65 évet, valamiféle rákos daganatban fognak szenvedni - hangzott el a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia konferenciáján. Az InfoRádió Kásler Miklós Széchenyi-díjas onkológus professzort, a Közép- és Kelet-Európai Onkológiai Akadémia elnökét kérdezte több témában.

Sikeres volt Varga Barnabás műtétje

Az MLSZ szerint biztos, hogy szerdán kijöhet a kórházból a csatár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×