INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mintha vonalzóval, körzővel készült volna az új francia kormány

Infostart / InfoRádió
Nagyon kiegyensúlyozott, szimbolikus az új francia kormány – mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Szűcs Anita, a térség szakértője. Tegnap tette közzé az új kabinet névsorát a vasárnap beiktatott új elnök, Emmanuel Macron hivatala.

Az új francia kormány 22 tagjának fele nő, fele férfi. Vannak politikai nagyágyúk és eddig ismeretlen szereplők is. Öt baloldali, három centrista, két jobboldali politikus, egy népszerű környezetvédő aktivista és egy, az Antillákról származó olimpiai vívóbajnok is az új kabinet tagja.

Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem docense azt mondta, politikailag is nagyon kiegyensúlyozott az új francia kormány.

„Nagyon erőteljesen szimbolikus kormány, ami a jobb és a baloldalhoz is hozzányúlt.

Jóval kisebb kormány, mint amekkorát megszokhattunk a francia kormányoktól. Ez is azt jelenti, hogy közigazgatási reformok elé nézünk. 11-en jöttek a politikai szférából – ismert nevek -, 11-en pedig a civil szférából” - részletezte a szakértő.

A kormányban több volt bal- és jobboldali kormány minisztere is helyet kapott, köztük van a republikánus pártból Bruno Le Maire, aki most a gazdasági tárcát vezeti, korábban Nicolas Sarkozy jobboldali elnök kormányában európai ügyi államtitkár, majd mezőgazdasági miniszter volt.

Mintha vonalzóval, körzővel készült volna az új francia kormány

Az új külügyminiszter Jean-Yves le Drian Francois Hollande kormányában öt éven át a védelmi tárcát vezette. Hazájában nagyra tartják pragmatizmusa, diszkréciója és hatékonysága miatt. Minisztersége idején a francia hadsereget négy helyen, a Száhel-övezetben, Közép-Afrikában, valamint Irakban és Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet ellen vetették be.

Szűcs Anita szerint a kormány sokszínűsége miatt nem kell nagyobb vitákra, nehezebb döntésre számítani, mint korábban.

„Ennek van már egy előképe.

De Gaulle alatt egy ugyanilyen kormány állt fel, ahova jobb- és baloldalról jöttek a miniszterek

– tehát a munkaügyekben ez működhet. Másrészt középpárti miniszterekről van szó, és azt láttuk az utóbbi időszakban, hogy a francia politikában, főleg a választások alatt mutatkozott meg ez nagyon szépen –, hogy a mind a baloldal, mind a jobboldal kihúzódott a saját szélére. Edouard Philippe-nél, az új kormányfőnél fogalmazódott meg nagyon szépen ez, aki sokkal közelebb áll Macronnak a centrista elképzeléséhez, mint a saját pártjának az erőteljesen jobbra tolódott politikájához” - részletezte Szűcs Anita.

Az új kormány tagja a hazájában népszerű, a civil társadalomból érkezett Nicolas Hulot környezetvédő, volt televíziós műsorvezető. Az új sportminiszter az Antillákról származó vívónő, a 45 éves Laura Flessel a kardvívás ötszörös olimpiai bajnoka, hatszoros világbajnok. Az új francia kormány első ülését várhatóan már ma megtartja.

Kapcsolódó hang

Mintha vonalzóval, körzővel készült volna az új francia kormány
 


A címlapról ajánljuk