eur:
391.09
usd:
359.41
bux:
72710.56
2024. július 19. péntek Emília
Az unió védelmét is megrogyasztja a Brexit?

Az unió védelmét is megrogyasztja a Brexit?

Jelentősen csökken az Európai Unió súlya a NATO-n belül a brit kilépéssel - egyebek közt erről beszélt a szövetség főtitkára az Európai Parlament szakbizottságai előtt.

Az Európai Unió védelmi képességeinek növelése fontos a közösség és fontos a NATO számára is, egymást kiegészítik, és nem pedig versenytársként jelennek meg – mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára Brüsszelben, az Európai Parlament külügyi bizottsága, valamint biztonsági és védelmi albizottsága előtt tartott beszédében.

„Az Európai Unió védelmi együttműködése nem alternatívája a NATO kollektív védelmének, ezt a szövetség a továbbiakban is biztosítja európai partnereinek. A helyzet illusztrálása kedvéért jelezném, az Egyesült Királyság kilépése után a NATO védelmi fejlesztéseinek mintegy 80 százaléka nem Európai Uniós tagállamoknál jelentkezik majd” - mondta a főtitkár, más példákat is hozva arra, hogy az EU súlya milyen jelentősen csökken a szövetségen belül a brit kilépéssel.

Kiemelt fontosságúnak nevezte az európai védelem megteremtését, és elismerőleg szólt a katonai kiadások növeléséről, elérhetőnek tartja a két százalékos GDP-arányos szintet 2024-re. Megismételte, nem csak többet, hatékonyabban is kell költeniük a tagállamoknak.

„Oroszországgal kapcsolatban a védelem és párbeszéd fontosságára hívnám fel a figyelmet. A szövetség keleti szárnyának nem azért erősítjük meg a védelmét, hogy azzal konfliktust provokáljunk Oroszországgal, éppen ellenkezőleg, azért tesszük, hogy elkerüljük azt” - fogalmazott Jens Stoltenbeng.

A főtitkár az Európai Parlamentben beszélt arról is, egyre gyakoribb és egyre veszélyesebb kiber- és hibrid fenyegetettségnek vannak kitéve a NATO-tagországok, illetve a szövetség központi rendszerei.

„Lehetnek egymástól eltérő vélemények a NATO-partnerekről, de az nyilvánvaló, hogy Törökországnak különösen fontos szerepe van Európa biztonsága szempontjából” - mondta a főtitkár, jelezve, Ankara stratégiai partner a közel-keleti régió stabilitása szempontjából, fontos szövetséges az Iszlám Állam ellen vívott küzdelemben, továbbá kulcsfontosságú partner a migráció kezelésében is.

Jens Stoltenberg az EP bizottságai előtt hozzátette, az Európai Unió és a NATO katonai képességeinek összehangolásával megvan az a kapacitás, amely hatékony fellépést képes biztosítani a terrorista csoportok felszámolásához.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×