eur:
390.8
usd:
358.68
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes

A franciák kétharmada szerint a bal- és jobboldali törésvonal idejemúlt

Kiderült az is, hogy a nacionalistának tartott gondolkodást vagy a patrióta értékeket mennyien fogadják el.

Az április 23-án és 24-én 1961 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a franciák alig 37 százaléka érzi magához közelinek a jobboldali gondolatokat, a baloldali elképzeléseket pedig 35 százalékuk vallja magáénak.

Az Emmanuel Macron által meghirdetett progresszív gondolkodást a franciák 45 százaléka osztja, és 50 százalékuk egyértelműen Európa-barátnak mondja magát. A centrista jelölt kampányának a progresszió és az Európa-barátiság a két hívószava.

A megkérdezettek 66 százaléka látja úgy, hogy a jobb- és baloldali megosztottság idejemúlt, a Macronra szavazók esetében 83 százalékos ez az arány, Marine le Pen szavazóinak pedig 70 százaléka látja így.

A patrióta értékek a franciák 52 százaléka számára fontosak, a nacionalistának tartott gondolkodást viszont csak 28 százalék fogadja el.

Marine Le Pen azt hirdeti, hogy az elnökválasztás második fordulója a patrióták és a globalisták közötti népszavazás lesz, míg Emmanuel Macron szerint a patrióták és a nacionalisták tábora áll egymással szemben, s szerinte Le Pen ez utóbbihoz tartozik.

Jóllehet minden felmérés azt mutatja, hogy a május 7-i második forduló favoritja Emmanuel Macron, a franciáknak csak 55 százaléka gondolja azt, hogy már mindent eldőlt, s a centrista jelölt a biztos befutó.

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron végzett az első helyen az elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában a voksok 24 százalékával, míg Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje a második helyen futott be a szavazatok 21,3 százalékával. A második fordulót május 7-én rendezik, az OpinionWay francia közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint Macron 61 százalékot is szerezhet, míg Le Pennek 39 százalékot jeleznek előre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×