eur:
393.86
usd:
368.46
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Váratlan jó hír az Angliában dolgozó magyaroknak

Váratlan jó hír az Angliában dolgozó magyaroknak

Rekordmennyiségű uniós munkavállaló lépett ki tavaly a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatótól Nagy-Britanniában. Helyi orvosi vezetők a külföldiek jogainak megerősítésére hívják fel a figyelmet, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos problémák.

Nagy-Britanniában az egészségügy irányítását a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service, NHS) látja el. A mindenki számára ingyenes és egyenlő mértékben hozzáférhető rendszer biztosítása alapelvnek számít. A szervezet kimutatása szerint

tavaly 17 197 uniós orvos és nővér hagyta el az NHS rendszerét,

szemben a 2015-ös 13 321-es és a 2014-es év 11 hónapjára vonatkozó 11 222-es számmal.

Habár a vizsgált időszakban nőtt az egészségügyben dolgozó uniós állampolgárok száma, a növekvő elvándorlás trendszerűsége komolyan aggasztja az NHS szakembereit - írta a Guardian.

A Brexit-tárgyalások kapcsán a Királyi Orvosi Kollégium és a Brit Orvosi Társaság a miniszterelnököt vádolja a növekvő elvándorlás miatt, kijelentve, hogy nem garantálta már most a kellő biztosítékokat az uniós munkavállalóknak. Theresa May álláspontja szerint viszont egy ilyen ígéret gyengítené Nagy-Britannia tárgyalópozícióit a kereskedelmi blokk elhagyásáról folytatott tárgyalásoknál.

Prof Jane Dacre, a Királyi Orvosi Kollégium elnöke kijelentette:

"szükségünk van az uniós kollégákra az orvoslásban és a kutatásban, mert ha elmennek, évekig orvoshiány lesz, mert nem tudjuk őket pótolni."

Aggasztó, hogy az Európai Gazdasági Térségből érkező és Nagy-Britanniában dolgozó munkavállalók negyede nyilatkozott úgy a Brit Orvosi Társaságnak, hogy fontolgatja a kilépést és a távozást - emelte ki a társaság elnöke, hozzátéve, hogy az egészségügyi ellátás minden területe érintett a kórházi ellátástól a sürgősségiken át a kutatásig.

A Guardian kimutatása szerint tavaly július és szeptember között, tehát három hónap alatt 27 uniós ország 2348 orvosa hagyta el Nagy-Britanniát - ez szinte a duplája az előző évi 1281-nek. 

Leginkább a nővérek köre érintett: ők hagyják el legkönnyebben az országot és ezzel párhuzamosan az uniós országokból kevesebben is jelentkeznek nővérnek Nagy-Britanniában. Ez utóbbi szám

a Brexit-népszavazás óta drámaian, 92 százalékkal esett vissza.

A szavazás utáni három hónapban 6391 uniós egészségügyi munkavállaló hagyta el az országot, ez az előző évhez képest 55 százalékos növekedés. Ezalatt sokkal kevésbé nőtt az új dolgozók száma, mindössze 15 százalékos emelkedésről ír a Guardian.

Beszéltek több kórházi dolgozóval is, akik mind megerősítették a távozást fontolgató uniós kollégák nagy számát. Egyikük azt mondta:

"Londonban minden műtőben dolgoznak uniós állampolgárok. Az ég segítsen minket, ha elmennek.

Néhány kollégám - a legjobbak közül - már most távozott."

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×