eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Különleges képek: így sikerült kiemelni a halálkompot

Különleges képek: így sikerült kiemelni a halálkompot

A még 2014-ben elsüllyedt dél-koreai komp balesetében 295-en meghaltak, 9 embert eltűntként tartanak nyilván, és 172-en túlélték a katasztrófát.

Sikerült a vízfelszínre emelni péntekre a 2014-ben elsüllyedt dél-koreai kompot, és ezzel lehetővé vált, hogy kikötőbe szállítsák, megtalálják az eltűnt kilenc ember holttestét, és megállapítsák a katasztrófa okát - jelentették be hivatalosan Szöulban.

Szerdán még csak próbaemelést végzett a 6825 tonnás Szevol kompon két hatalmas úszódaru, de miután ez sikeres volt, tovább emelték a terhet, és péntekre elérték a kellő magasságot, a komp legfelül lévő pontja 13 méterrel van a vízfelszín felett.

Azt tervezik, hogy az úszódaruk helyi idő szerint péntek éjfélig elszállítják a kompot az onnan három kilométerre horgonyzó speciális tutajhoz, amelyre rá kell emelni.

Azon a helyen, ahol a komp elsüllyedt, általában veszélyes áramlatok vannak, ami problémát okozhat az egyensúly megtartásában.

Előreláthatólag pénteken még nyugodt lesz a tenger, de az előrejelzés szerint szombatra erősödnek az áramlatok.

Ha sikerül ráemelni a kompot a tutajra, akkor utána két hétbe telik, amíg elszállítják a 90 kilométerre lévő Mokhpo város kikötőjébe, és szárazdokkba teszik.

Utána kezdődik csak a nyomozás

Ha a komp már a kikötőben lesz, akkor elkezdhetik kitakarítani belőle a belesodródott iszapot, köveket, egyéb törmelékeket, majd átvizsgálják a járművet - részben azért, hogy megtalálják az eltűnt kilenc holttestet, részben pedig azért, hogy megállapítsák a baleset okát, amellyel kapcsolatban eddig csak találgatások voltak. Mivel elképzelhető, hogy az eltűnt holttestek a kompon kívülre kerültek elsüllyedésekor, ott a tengerfeneket már most átvizsgálják. A terület körül már korábban hálót helyeztek el.

  • Az Incshonból Dzsedzsura tartó komp 476 utast szállított, többségük egy középiskola diákja volt.
  • A 2014. április 16-án történt katasztrófát 172-en élték túl, 295-en lelték halálukat a hullámok között, kilenc embert pedig máig eltűntként tartanak nyilván.
  • A komp kapitányát, Li Dzsun Szokot gondatlanságból elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×