INFORÁDIÓ 
2020. február 26. szerda
Géza

komp

elsüllyedt

kiemelés

baleset

dél-korea

Különleges képek: így sikerült kiemelni a halálkompot

Különleges képek: így sikerült kiemelni a halálkompot

InfoRádió / MTI

A még 2014-ben elsüllyedt dél-koreai komp balesetében 295-en meghaltak, 9 embert eltűntként tartanak nyilván, és 172-en túlélték a katasztrófát.

Sikerült a vízfelszínre emelni péntekre a 2014-ben elsüllyedt dél-koreai kompot, és ezzel lehetővé vált, hogy kikötőbe szállítsák, megtalálják az eltűnt kilenc ember holttestét, és megállapítsák a katasztrófa okát - jelentették be hivatalosan Szöulban.

Szerdán még csak próbaemelést végzett a 6825 tonnás Szevol kompon két hatalmas úszódaru, de miután ez sikeres volt, tovább emelték a terhet, és péntekre elérték a kellő magasságot, a komp legfelül lévő pontja 13 méterrel van a vízfelszín felett.

Azt tervezik, hogy az úszódaruk helyi idő szerint péntek éjfélig elszállítják a kompot az onnan három kilométerre horgonyzó speciális tutajhoz, amelyre rá kell emelni.

Azon a helyen, ahol a komp elsüllyedt, általában veszélyes áramlatok vannak, ami problémát okozhat az egyensúly megtartásában.

Előreláthatólag pénteken még nyugodt lesz a tenger, de az előrejelzés szerint szombatra erősödnek az áramlatok.

Ha sikerül ráemelni a kompot a tutajra, akkor utána két hétbe telik, amíg elszállítják a 90 kilométerre lévő Mokhpo város kikötőjébe, és szárazdokkba teszik.

Utána kezdődik csak a nyomozás

Ha a komp már a kikötőben lesz, akkor elkezdhetik kitakarítani belőle a belesodródott iszapot, köveket, egyéb törmelékeket, majd átvizsgálják a járművet - részben azért, hogy megtalálják az eltűnt kilenc holttestet, részben pedig azért, hogy megállapítsák a baleset okát, amellyel kapcsolatban eddig csak találgatások voltak. Mivel elképzelhető, hogy az eltűnt holttestek a kompon kívülre kerültek elsüllyedésekor, ott a tengerfeneket már most átvizsgálják. A terület körül már korábban hálót helyeztek el.

  • Az Incshonból Dzsedzsura tartó komp 476 utast szállított, többségük egy középiskola diákja volt.
  • A 2014. április 16-án történt katasztrófát 172-en élték túl, 295-en lelték halálukat a hullámok között, kilenc embert pedig máig eltűntként tartanak nyilván.
  • A komp kapitányát, Li Dzsun Szokot gondatlanságból elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018