eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem úszták meg: vádat emeltek a Samsung-vezérek ellen

A dél-koreai ügyészség korrupcióval vádolta meg kedden Li Dzse Jongot, a Samsung Csoport tényleges irányítóját és négy másik vezetőjét a tavaly októberben kirobbant, Pak Gun Hje ideiglenesen felfüggesztett államfőt is érintő korrupciós botrányban.

Az ügyészek szerint Li Dzse Jong 36 millió dollár (több mint 10 milliárd forint) kenőpénzt fizetett Pak elnöknek és Csoj Szun Szilnek, az államfő közeli barátjának, hogy kormányzati segítséget kapjon a vállalat irányításának "gondtalan" átvételében.

Emellett hamis tanúvallomással és azzal is vádolják, hogy bűnös tevékenységből származó nagy pénzösszegeket rejtett el külföldön. Az ügyészség szerint a Samsung további négy vezetőjét is felelősség terheli a nagy összegek külföldi elrejtésében, a kenőpénzek felajánlásában, továbbá sikkasztásban.

Felszámolta a konszern központi tervezési osztályát a Samsung

A cégvezetés átszervezését és a konszern idegközpontjaként szolgáló stratégiai tervezési osztály felszámolását jelentette be kedden a Samsung Group dél-koreai ipari holding a cégvezér vád alá helyezését követően.

A csoport mintegy kétszáz kiválasztott felső vezetőjéből álló tervezési osztályt irányító Choi Gee-sung alelnök és Chang Choong-ki elnök lemondott posztjáról. A tervezési osztály feladata volt egyebek között a kormányzati kapcsolatok ápolása is.

A bejelentés szerint az új cégstruktúrában a Samsung csoport tagvállalatai önállóan állítják majd fel üzleti terveiket és igazgatótanácsaik önállóan hozzák meg döntéseiket. A keddi közlemény nyitva hagyta a csoport tagvállalatai közötti koordináció kérdését.

A hivatalából az alkotmánybíróság döntéséig felfüggesztett dél-koreai elnök Pak Gun Hje (Park Geun Hye) korrupciós ügyével foglalkozó rendkívüli bizottság kedden elrendelte a Samsung-birodalom de-facto irányítója, a letartóztatásban lévő Lee Jae-yong alelnök vád alá helyezését megvesztegetés és sikkasztás vádjával.

Az üzleti körökben Jay Y. Lee néven is ismert Lee Jae-yong, a konszern alapítója és elnöke Lee Kun-hee legidősebb leszármazottjaként és egyetlen fiú gyermekeként a Samsung-birodalom örökösének számít. A Dél-Koreában a "Samsung koronahercegeként" is ismert Lee az ország harmadik leggazdagabb embere, vagyona mintegy 7,9 milliárd dollárra tehető.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×