eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az amerikai közrádió lejátszotta Gorka Sebestyén magánvitáját

Az amerikai közszolgálati rádió műsort sugárzott pénteken Donald Trump elnök terrorellenes tanácsadójáról, a magyar származású Gorka Sebestyénről, és ebben bejátszotta Gorka telefonos magánvitáját egy terrorellenes szakértővel.

A kiabálásba fulladó telefonos magánbeszélgetés, amelyet a közszolgálati rádió (NPR) bejátszott, a fehér házi tanácsadó és Michael Smith szakértő között zajlott, Smith készített róla hangfelvételt és hozta azt nyilvánosságra. Gorka hívta fel Smith-t, hogy kérdőre vonja, mert bírálta a megnyilvánulásait.

Az Észak-Karolinában élő Smith, aki a terroristák internetes toborzó módszereinek jó ismerője és kongresszusi politikusok tanácsadója, több Twitter-bejegyzésben is bírálta Gorka álláspontját, amatőrnek nevezte őt, és kétségbe vonta alkalmasságát arra, hogy terrorellenes tanácsadó legyen az elnök mellett. Gorka a magántelefonján hívta fel őt, és kilátásba helyezte, hogy a Fehér Ház ügyvédeivel pert indít ellene a bírálatokért és a minősítésért. Aztán meghívta a Fehér Házba, hogy szemtől szemben megvitassák nézetkülönbségeiket. Másnap viszont lemondta a meghívást azzal az indokkal, hogy az őt ért bírálatok egyúttal a Fehér Házzal szembeni kritikát is jelentik.

Az NPR a műsorba meghívta a Heritage Alapítvány egyik katonai szakértőjét, James Carafanót, aki védelmébe vette Gorkát. "Olyasvalaki ő, akit hosszú időn keresztül kizártak a fősodratú közbeszédből, s ha van valami, amiben nagy gyakorlata van, akkor az az, hogy nem hagyja magát mellőzni" - kommentálta a vitát Carafano.

A közszolgálati rádió, amely brit bevándorlónak nevezi a 46 éves Gorkát, megjegyzi, hogy a tanácsadó tavaly megjelent, Legyőzni a dzsihádot: a megnyerhető háború című könyve bestseller lett, bár a szerzőt Washingtonban nem különösebben ismerték azelőtt, hogy csatlakozott a Fehér Ház tanácsadói csapatához.

Megszólaltatta a rádió Paul Pillar volt terrorelhárítót is, aki jelenleg a Georgetown Egyetemen oktat. Pillar szerint Gorka egy showman, akit "a komoly akadémiai közegben nem vesznek komolyan terrorellenes szakértőként vagy a nemzetközi politika elemzőjeként".

Gorka Sebestyén - vagy ahogyan az Egyesült Államokban hívják: Sebastian Gorka - 1970-ben született Londonban, magyar emigránsok gyermekeként, s második diplomáját a Corvinus Egyetemen szerezte. Rövid ideig Magyarországon is élt, 2006-ban Piliscsabán indult a polgármesteri székért, de aztán úgy döntött, hogy amerikai feleségével együtt az Egyesült Államokban telepedik le. A washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen oktatott, rendszeres szerzője volt a Breitbart News hírportálnak, és rendszeres vendége a Fox televíziónak.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×