eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A robotok sem bírják a fukusimai sugárzást

Nem bírják a robotok a fukusimai atomerőmű 2011-ben megsérült blokkjában lévő sugárzást - két berendezés is tönkrement feladata teljesítése közben az erős radioaktivitás miatt.

A tokiói elektromos művek szakemberei két robotot is beküldtek az elmúlt napokban a 2011-es katasztrófa helyszínére, a Fukusima 1-es atomerőmű sérült kettes blokkjába. Az első gépnek az lett volna a feladata, hogy megtisztítsa az utat a következő berendezés előtt, azonban – a beszámolók szerint – félúton vissza kellett fordulnia, mert kameráit két óra alatt 1000 sievert dózisú sugárzás érte, és ez tönkre is tette a berendezéseket. A második, kinézete miatt Skorpiónak nevezett berendezés sem tudta teljesen sikerre vinni küldetését, a masina egy erősen radioaktív hulladékkupac megmászása közben feladata a szolgálatot, és bent ragadt a reaktorban.

„A hivatalos jelentésben az szerepel, hogy 210 sievert/óra volt a dózisteljesítmény ott, ahol az egyik mérést csinálták. Más jelentések szerint fölment 600-650 sievert/órára. Ezek meglehetősen nagy dózisteljesítmény-értékek, de sérült fűtőelemek környezetében ez várható volt” - mondta Czifrus Szabolcs, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója.

A brit sajtó azt emelte ki, az óránként 210 sievert dózis két percen belül okoz halált, egyes beszámolók szerint ennek akár háromszorosa is lehet a sugárzás a blokk egyes részein – ez már egy percnél rövidebb idő alatt öli meg az emberi szervezetet.

„Erre a helyre ember nem teszi be a lábát. Ez egy több szempontból bonyolult környezet, ahol a robotnak dolgoznia kell tudni. Egyrészt valószínűleg nagy távolságot kell megtennie, másrészt útközben mindenféle akadályokba ütközhet, amelyeken át kell tudnia menni.”

Fukusimában a szakemberek most azon dolgoznak, hogy felmérjék a reaktor belsejének állapotát, és megtervezzék, miként lehetne megfelelő sugárvédelemmel ellátott tároló eszközökbe helyezni a sérült fűtőelemeket. Ezt követheti majd a többi radioaktív hulladék elhelyezése – a folyamat hosszú éveket, akár évtizedeket is igénybe vehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×