eur:
392.89
usd:
366.8
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Olaszország helyett Tunéziába vinnék a menekülteket

Olaszország helyett Tunéziába vinnék a menekülteket

Havonta ezer migráns befogadását és menekülttáborok felállítását vállalná magára Tunézia az észak-afrikai ország és Olaszország, valamint az EU között a közeli jövőben tervezett migrációs megállapodás alapján - értesült a Corriere della Sera olasz napilap pénteken.

Az újság információi szerint havonta ezer menekültet szállítanának Tunéziába azok közül, akik Líbia partjairól kelnek útra és a nemzetközi vizeken olasz és más európai egységek tartóztatják fel őket. Ezeket a migránsokat eddig majdnem kivétel nélkül a dél-olaszországi partokra vitték.

Már ott eldőlne, kaphatnak-e menekültstátuszt

Tunéziában táborokat állítanának fel a migránsok befogadására - ezeknek létrehozásáról az olasz kormány az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságaával (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) is egyeztetett már. Az észak-afrikai táborokban történne meg a migránsok azonosítása és annak eldöntése, hogy az általuk megjelölt célországban részesülhetnek-e menekültstátuszban vagy sem. Ehhez természetesen az is kell, hogy a tunéziai hatóságok szorosan együttműködjenek az európai célállamok igazságügyi szerveivel.

A menedékkérelemre jogosultak humanitárius folyosókon juthatnának el Olaszországba vagy az EU más tagállamaiba.

Tunézia a megállapodásért cserébe forrásokat kér gazdasága fejlődésének finanszírozására,

és szorosabb együttműködést és információcserét az európai titkosszolgálatokkal az iszlám terrorizmus megfékezésére, amely Tunéziát is destabilizálhatja.

Valódi fordulat lehetne

A Corriere úgy tudja, a Tunéziával való megállapodáshoz "érettek" a feltételek, és valódi fordulatot jelentene a dél-olaszországi partokra érkező migráció megfékezésében. Különösen akkor, ha a Tunéziával való megállapodás csak az első lenne további hasonló kétoldalú egyezmények sorában.

A Corriere emlékeztett, hogy két hét múlva Simon Mordue az Európai Bizottság migrációért és belügyekért felelős tisztségviselője, az EU és Törökország közötti migrációs megállapodás egyik megalkotója, Egyiptomban tárgyal a migrációról. Innen indul az Olaszországba tartó migráció tíz százaléka.

  • Olaszországban jelenleg mintegy 190 ezer, Görögországba 60 ezer migráns van, "nehéz a helyzet, és az olasz önkormányzatoknak ajtót kell nyitni befogadásukra".
  • A mintegy 8 ezer olasz önkormányzatból eddig 2600 mondott igent a menedékkérők befogadására.

Carlotta Sami az UNCHR dél-európai szóvivője pénteken a szicíliai Palermóban ünnepelte meg az Sos Mediterranee humanitárius szervezet egy éves működését, amely 13 ezer migránst mentett meg a Földközi-tengeren.

Carlotta Sami hangsúlyozta, hogy a tengeren átkelők egynegyedét nem kormányzati humanitárius szervezetek mentik.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×