eur:
393.3
usd:
367.97
bux:
66129.98
2024. április 24. szerda György
Lavinaszakértő: 15 percig van esély túlélésre

Lavinaszakértő: 15 percig van esély túlélésre

Olaszország középső részén sokan meghalhattak abban a Rigopiano nevű hegyi szállodában, amelyet betemetett egy lavina a szerdai földrengés következtében. Az InfoRádiónak nyilatkozó lavinaszakértő szerint ilyen szerencsétlenségre képtelenség felkészülni, és védekezni sem lehet ellene, a túlélési esély pedig 15 perc.

"Lavina akkor alakul ki, amikor a hegyen lévő hóréteg meggyengül, és vagy a saját súlya alatt megroppan, és lecsúszik a hegyről, vagy valamilyen külső hatásra megindul. Mint jelen esetben, amikor földrengés miatt következik be" - mondta az InfoRádiónak Rényi Zsolt lavinaszakértő, az iKaland munkatársa.

Legutóbb akkor volt ilyen, földrengés által kiváltott lavinakatasztrófa, amikor 2015 áprilisában Nepálban volt a hatalmas földrengés, és a hegyekből lehulló jég okozott lavinát, amely a Mount Everest alaptáborát is megrongálta, és többen meghaltak. 

A szakértő elmondta: a lavinának hatalmas ereje van, és

gyorsan eléri az óránkénti 100-120 kilométeres sebességet,

az útjába kerülő havat görgeti és tolja maga előtt, közben pedig hatalmas erővel zúdul rá az emberek által épített létesítményekre, és akkor hatalmas a pusztítás.

A szakértő szerint nem lehet védekezni a földrengés által indított lavina ellen. Más esetekben, ha az ember a hegyekben jár, a lavinabiztonságnak van bizonyos módszertana, meg lehet állapítani a hóréteg biztonságát.

"A legtöbb magashegyi lavinabalesetnél a mentésre a legtöbb esélye a közelben lévő társaknak van, mert ha eltemetett a hó, 

15 perc után minimálisra csökkenek a túlélési esélyek.

A saját magunk által kilélegzett szén-dioxid egy idő után megmérgezi az agyat. Elfogy a levegő. Ha 15 perc után érkeznek a mentőalakulatok, akkor néhány százalékra csökken a túlélés esélye" - mondta Rényi Zsolt. Hozzátette, Olaszországban most nem nagyon lehet gyors mentésről beszélni, ezért csak a szerencsén múlik, hogy hányan maradnak életben a hó alatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×