eur:
393.88
usd:
368.57
bux:
66444.41
2024. április 25. csütörtök Márk

Problémás az autós navigációja? Ez állhat mögötte

Leállt több atomóra az Európai Unió saját műholdas navigációs rendszere, a Galileo egyes műholdjain, ez azonban nem befolyásolja a szolgáltatás működését - jelentette be szerdán az Európai Űrügynökség (ESA).

"Kényes kérdés, mert a műholdas navigáció jó működésének nagyon fontos elemei az atomórák, amelyek közül jelenleg kilenc áll. Nem tudjuk, sikerül-e újraindítanunk őket. Egy tizedik is működésképtelen volt átmenetileg, de már újra jár - mondta szerdai párizsi sajtótájékoztatóján Jan Wörner, az ESA igazgatója.

Mindegyik Galileo-műhold fedélzetén négy atomóra jár, ezért eddig nem keletkezett zavar a decemberben elindított rendszer működésében. Az atomórák leállásának okát eddig nem találták meg. Gyanítják, hogy a be- és kikapcsolással lehet gond. Wörner elmondta, hogy kivizsgálják ezt a lehetőséget.

A műholdaknak egyszerre kell jeleiket kibocsátaniuk, hogy a gépkocsikban lévő navigációs eszközök a lehető legpontosabban meg tudják határozni pillanatnyi helyüket a Földön. Ehhez műholdanként egyetlen óra is elég. Eddig a legrosszabb esetben is csak két óra állt le azonos műholdon - mondta Wörner.

A tervek szerint a Galileo-program összesen 30 műholdat juttat az űrbe 2020-ig, hogy Európa függetleníthesse magát az amerikai GPS-től.

A Galileo műholdjain kétféle atomóra működik: kettő rubídiummal, kettő hidrogénnel. A leállt órák közül három rubídiumos, hat hidrogénes, az újra működő óra is az utóbbiak közé tartozik - közölte Wörner.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

Egyre csúnyább, ami a forinttal történik!

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×