eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Befagynak a migránsok Európában

A balkáni migrációs útvonal egészén megnehezíti menekültek és illegális bevándorlók életét a rendkívüli fagy.

A zord téli időjárás ellenére év eleje óta 337-en érkeztek a török partokról a görög szigetekre, csak kedden 41-en érték el Kósz szigetét. Leszbosz központjában, Moriában "több mint 2500-an élnek sátrakban víz és fűtés nélkül, köztük nők, gyermekek és fogyatékosok" - nyilatkozta a Vima rádióadónak Aposztolosz Veizisz, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet tisztségviselője. A CNN hírcsatorna honlapján tette közzé a menekülttábor egyik önkéntesének, Philippa Kempson-nak a videóját, amelyen vastag hótakarótól roskadoznak a menekülttábor sátrai.

Bulgáriában az AFP szerint már több migráns is megfagyott a török határ közelében, Szerbiában pedig a Belgrádban várakozó 8000 emberből 1500-an nem hajlandóak elmenni a befogadóközpontokba, inkább a szabad ég alatt töltik az éjszakákat – mondta az InfoRádiónak Németh Zoltán, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese.

"Ők parkokban vannak, elhagyott barakkokban, parkolóházakban, kicsit föltalálták magukat, tüzet gyújtanak, időnként egy-egy civil szervezet, humanitárius szervezet ételt oszt nekik, meleg ételt, teát."

Szerbiában a magyar határ mellett is folyamatosan várakoznak, ám haláleset még nem történt az időjárás miatt – tette hozzá Németh Zoltán.

"Horgosnál napi szinten van 80-100 ember, Kelebiánál is körülbelül ugyanennyi. Ők tulajdonképpen nincsenek a szabad ég alatt, mert ott vannak sátrak, előtte tüzet gyújtanak, meg a vöröskereszt ellátja őket, és Magyarországról is átjárnak a humanitárius szervezetek.

A határ másik oldalán szolgálatot teljesítő magyar rendőrök Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztály-vezetőjének tájékoztatása alapján maximum fél órát tölthetnek gyalog a szabadban, majd fűtött sátrakban vagy gépjárművekben melegedhetnek, emellett új ruházati elemeket is rendszeresítettek számukra. A nem megfelelő szálláskörülményekről szóló sajtóhírekre Lakatos Tibor reagált:

"Az elmúlt időben nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy a szolgálatot ellátó rendőrök munkakörülményei megfelelőek legyenek. Mi egyébként nem tapasztaljuk azt, hogy rendőrök panasszal éltek volna bármilyen intézkedésünk ellen is. A szálláshelyeken készült fényképek nem feltétlenül ott készültek, ahol a rendőrök voltak elszállásolva."

A magyar befogadóközpontokban nagyjából 500-an várakoznak menedékkérelmi eljárásuk befejezésére. Az InfoRádió megkeresésére Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója hétfőn nem tudott nyilatkozni, ám a szervezet sajtóosztálya szerint csak a körmendi táborban várakoznak vaskályhákkal fűtött sátrakban a menedékkérők, 29-en. A többieknek fűtött helységet biztosítottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×