INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

ausztria

alexander van der bellen

elnök

"Próbáljunk meg egymással kevesebbet veszekedni" - üzent az új elnök

InfoRádió / MTI

"Kezet szeretnék nyújtani minden választónak, aki Norbert Hoferre szavazott, és megígérem, hogy minden osztrák államfője leszek, függetlenül attól, hogy rám szavazott vagy sem" - jelentette ki Alexander Van der Bellen, az ausztriai államfőválasztás győztese kedden, miután kihirdették a hivatalos választási eredményt.

"Próbáljunk meg egymással kevesebbet veszekedni, kezdjünk el többet beszélni egymással és jobban figyelni a másikra" - mondta.

Értékelése szerint megválasztása Ausztria határain túlra is üzeni, hogy az európai értékek mentén való politizálás sikert hozhat.

Úgy vélte, a magas részvételi arány megmutatta, hogy az emberek számára fontos volt a választás, nem érdektelenek a politika iránt.

Értésre adta, hogy Ausztriát a lehető legjobban szeretné képviselni külföldön, egyúttal az európai összefogás, a nemek közötti egyenlőség melletti kiállás fontosságát emelte ki. Azon kíván dolgozni, hogy a gyerekek békés és boldog országban nőjenek fel.

Van der Bellen hangsúlyozta: átgondolt és ésszerű döntéseket fog hozni. Meglátása szerint a nézeteltérések jó alkalmat adnak arra, hogy az országban elterjedt beszédstílusról is közösen gondolkozzanak.

Arról is beszélt, hogy beiktatásáig alig vállal majd közszereplést, azonban a politikusokkal, a polgármesterekkel, a gazdasági élet szereplőivel és az egyházi méltóságokkal egyeztet majd.

A kedden ismertetett hivatalos eredmények szerint Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független jelölt nyerte az ausztriai államfőválasztást. A vasárnap megismételt második elnökválasztási fordulóban a voksok 53,8, míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer a szavazatok 46,2 százalékát kapta.

A választási részvétel 74 százalékos volt, vagyis a 6,4 millió választásra jogosult közül 4,75 millió szavazott. A leadott hétszázezer levélszavazatból mintegy 620 ezer volt érvényes. A tavaszi első fordulóban 68,5 százalék szavazott, a májusi második (később érvénytelenített) fordulóban a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka vett részt.

Az új elnököt várhatóan január 26-án iktatják be hivatalába. Az előző államfő, Heinz Fischer hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának, és az államfői teendőket a három parlamenti alelnök látja el.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018