eur:
394.29
usd:
371.71
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

"Próbáljunk meg egymással kevesebbet veszekedni" - üzent az új elnök

"Kezet szeretnék nyújtani minden választónak, aki Norbert Hoferre szavazott, és megígérem, hogy minden osztrák államfője leszek, függetlenül attól, hogy rám szavazott vagy sem" - jelentette ki Alexander Van der Bellen, az ausztriai államfőválasztás győztese kedden, miután kihirdették a hivatalos választási eredményt.

"Próbáljunk meg egymással kevesebbet veszekedni, kezdjünk el többet beszélni egymással és jobban figyelni a másikra" - mondta.

Értékelése szerint megválasztása Ausztria határain túlra is üzeni, hogy az európai értékek mentén való politizálás sikert hozhat.

Úgy vélte, a magas részvételi arány megmutatta, hogy az emberek számára fontos volt a választás, nem érdektelenek a politika iránt.

Értésre adta, hogy Ausztriát a lehető legjobban szeretné képviselni külföldön, egyúttal az európai összefogás, a nemek közötti egyenlőség melletti kiállás fontosságát emelte ki. Azon kíván dolgozni, hogy a gyerekek békés és boldog országban nőjenek fel.

Van der Bellen hangsúlyozta: átgondolt és ésszerű döntéseket fog hozni. Meglátása szerint a nézeteltérések jó alkalmat adnak arra, hogy az országban elterjedt beszédstílusról is közösen gondolkozzanak.

Arról is beszélt, hogy beiktatásáig alig vállal majd közszereplést, azonban a politikusokkal, a polgármesterekkel, a gazdasági élet szereplőivel és az egyházi méltóságokkal egyeztet majd.

A kedden ismertetett hivatalos eredmények szerint Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független jelölt nyerte az ausztriai államfőválasztást. A vasárnap megismételt második elnökválasztási fordulóban a voksok 53,8, míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer a szavazatok 46,2 százalékát kapta.

A választási részvétel 74 százalékos volt, vagyis a 6,4 millió választásra jogosult közül 4,75 millió szavazott. A leadott hétszázezer levélszavazatból mintegy 620 ezer volt érvényes. A tavaszi első fordulóban 68,5 százalék szavazott, a májusi második (később érvénytelenített) fordulóban a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka vett részt.

Az új elnököt várhatóan január 26-án iktatják be hivatalába. Az előző államfő, Heinz Fischer hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának, és az államfői teendőket a három parlamenti alelnök látja el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

Nagyot ugrott a Revolut értéke, közel 26 milliárd dollárt érhet

A Revolut egyik részvényese úgy véli, hogy a cég 45%-kal értékesebb, mint egy évvel ezelőtt - számolt be a Bloomberg. Bár a Schroders néhány millió fontos részesedése viszonylag kicsinek mondható a cég egészéhz képest, ez alapján a Revolut értéke a tavalyi 17,7 milliárd dollárról 25,7 milliárd dollárra nőhetett. A fintechek és a hagyományos bankok közötti versenyről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT konferenciáján. 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×