eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Iszlamista kakukktojás a német alkotmányvédelemben

Lelepleztek egy feltételezett szélsőséges iszlamistát a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) munkatársai között. A spanyol származású férfi a gyanú szerint merényletet tervezett a belső elhárításért felelős szolgálat központja ellen - jelentették szerdán német lapok.

A beszámolók szerint az előzetes letratóztatásba helyezett gyanúsított elismerte, hogy robbantásos merényletet tervezett a nemzetbiztonsági szolgálat kölni központja ellen. Mint mondta, tettét Allah nevében kívánta végrehajtani.

Azonban nem jelentett konkrét veszélyt, mert a támadás tervezésének korai szakaszában, az előkészületek megkezdése előtt leplezték le. Iszlamistának vélt emberekkel az interneten folytatott üzenetváltásokban árulta el szándékát, de legalább egy csevegőpartnere a BfV informátora volt. Emberölésre, gyilkosságra és robbanószerrel visszaélésre irányuló összeesküvés gyanúja miatt fogták el.

A Spanyolországból származó gyanúsított 51 éves, német állampolgárságú, rendezett körülmények között élő családapa, korábban bankban dolgozott, és nemrég váltott szakmát, az idén áprilisban vették fel a BfV-hez. A kiválasztás és a kiképzés során nem keltett feltűnést, és főállású alkalmazottként, az iszlamista szubkultúra megfigyelésével foglalkozó részleg munkatársaként sem.

Kiderült, hogy kettős életet élt, családja sem tudta, hogy felvette a muzulmán vallást. Internetes csevegőszobákban álnéven szélsőséges kijelentéseket tett, hivatali titkokat árult el, és társakat keresett a "hitetlenek" megbüntetését célzó merénylet elkövetéséhez - áll a lapjelentésekben.

A BfV hivatalosan csak annyit közölt, hogy egy 51 éves német állampolgárságú munkatársukat előzetes letartóztatásba helyezték, mert az interneten álnéven szélsőséges iszlamista kijelentéseket tett és belső információkat osztott meg, valamint felajánlotta további érzékeny információk megosztását, ami veszélyeztethette volna a hatóságot.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×